Szokások

2024.07.05. 20:00

Nyaralás: ki sátorral, ki szállóban, ki otthon

A nyár közepén járunk, a legtöbben ezekben a hetekben készülődnek elindulni valahová külföldre, víz mellé vagy a hegyekbe nyaralni, de idén sokan vannak azok is, akik kénytelenek lemondani az utazásról. Egy friss felmérés szerint a tavalyi évhez képest is nőtt azok száma, akiknek nem telik nyaralásra még belföldön sem.

Mauthner Ilona

Egy reprezentatív kutatás alapján a 30-59 év közötti magyarok 8 százaléka tervez hitelt felvenni nyaraláshoz, a többségnek azonban nem telik egy legalább 5 napos üdülésre.

A legtöbben a vízparton szeretnek nyaralni, sokan választják az Adriát
A legtöbben a vízpartra tervezik a nyaralást, sokan választják az Adriát vagy a Balatont
Fotó: Shutterstock / Forrás: Illusztráció

Drágább lett a nyaralás

Mi történik? Olaszország 8, Szlovénia 10, Erdély pedig 13 százalékkal drágább a magyaroknak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legtöbb uniós tagállamban továbbra is alacsonyabb az infláció, de a forint 7 százalékkal gyengébb az euróhoz képest, mint tavaly ilyenkor. Egy horvát nyaralás átlagosan 11 százalékkal kerülhet többe, mint tavaly.

Az éttermek és a szállás olcsóbbak, a fagyi meg az élelmiszer körülbelül ugyanannyiba kerül, mint itthon,– mondták azok, akik horvátországi nyaralást terveznek

Megyünk vagy maradunk?  K&H felmérése szerint nőtt a nyaralásra szánt összeg idén, átlagosan tíz százalékkal. Az eddigi mélypont 2021 volt, ahhoz képest nyolcvan százalékkal vállalnak nagyobb számlát az utazni vágyók. Ugyanakkor a magyarok 71 százalékának nem telik hosszabb, legalább 5 napos nyaralásra.

Van aki olcsón megússza a nyaralást

Az internetes portálok hozzászólói szerint sokan panaszkodnak, hogy nem jut nyaralásra, pedig meg lehet oldani a nyaralást kevés pénzből is.  

Íme az egyik hozzászóló: Mi most megyünk a Zemplénbe, az erdőbe kirándulni és vadkempingezni, és kb. a vonatjegy a pluszköltség csak, meg ugye a sátor, túrafelszerelés, de az már megvan, egyszer kellett megvenni. Kajából nem fogy több (legfeljebb mi fogyunk egy kicsit a sport miatt), szóval ez nekünk így nem olyan drága. Mindamellett nagyon jót tesz a párkapcsolatunknak, mert gyaloglás közben jól tudunk egymásra figyelni, beszélgetni. Ha kevesebb időnk lenne vagy vonatjegyre se telne, akkor itt helyben mennénk el például egy délutánra várost nézni (mert lassan már a fél ország műemlékeit ismerem, de a lakóhelyemét egyáltalán nem), vagy biciklivel, vonat helyett (biciklink is van már).

Az olcsóbb szálláshelyeket keresik

Az egyik szállásfoglaló portál adatai szerint ugyan látszik az utazási kedv, de a visszaesés is. Különösen azok a régiók és szállásadók aggódhatnak, ahol nincs bejáratott külföldi vendégforgalom. A portál legfrissebb felmérésének eredménye összecseng a foglalási trendekkel: a magyarok számára idén felértékelődött az ár szerepe, az olcsóbb szálláshelyeket és ajánlatokat keresik.

A május utolsó napjaiban készített felmérésnél a több ezer válaszadó zöme (85 százaléka) tervezett nyaralást, azonban mostanáig minden második még nem foglalta le a szállását. A kutatásban résztvevők 58 százaléka csak belföldi üdülést fontolgatott, 32 százalékuk pedig a belföldi mellett még külföldi úti célban is gondolkodott májusban. A csökkenő keresletet kézenfekvő lehet az áremelkedéssel magyarázni.

A többség nem tervez több napos nyaralást

Ismerőseink körében is készítettünk egy gyors felmérést. A többség nem tervez többnapos külföldi nyaralást, jellemzően az anyagiak hiányára panaszkodtak. Aki utazik, az az Adriát célozta meg, aki a Balatont választotta, az inkább csak hétvégi oda- és visszautazásban gondolkodik. Magukkal visznek elemózsiát, amin tudnak, spórolnak. Szóba került még a környéken való pár napos biciklis túra, sátras megoldással, az egyik barátnő családi házának udvarán lévő úszómedencés kikapcsolódás is, és természetesen akad olyan is, aki családostól Olaszországba utazott idén is, tíz napra.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában