Könnyen megromlanak

2024.07.22. 08:46

Nyáron különösen vigyázzunk az élelmiszerekkel!

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most. Ilyenkor sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a nagy külső hőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának.

Teol.hu

Ilyen meleg időben sokkal könnyebben megromlanak az élelmiszerek (Illusztráció: Shutterstock)

A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a vásárlás, a higiénia, a hőkezelés, a hűtés nagyon fontos szempontok ebben az időszakban. Többek között arra is nagyon kellene ügyelni, hogy a hűtést igénylő élelmiszereket bizony hűtve kellene már haza is szállítani. Egy hűtőtáska ilyenkor nagyon hasznos tud lenni. 

Amit nyaranta mindenképpen el kell kerülni, az a nyers tojás! És még valami: higgyünk az érzékszerveinknek. Még ha nem is járt le a termék szavatossági ideje, ha a szaga, íze, vagy állaga nem megfelelő, azonnal dobjuk ki. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában