Pityóka Fesztivál

2024.07.01. 07:30

Székely hagyományaikat éltetve pityókával főztek-sütöttek (galéria)

A székely hagyományok őrzését és éltetését tűzte ki céljául a Nagymányoki Székely Kör. Ennek ékes példája a Pityóka Fesztivál, amelyet ezen a hétvégén ismét megrendeztek.

Révészné Hanol Erzsébet

A gasztronómia és a kultúra is szerepet kapott a nagymányoki Pityóka Fesztiválon

Fotó: Máté Réka

A krumpli, vagy ahogy a székelyek nevezik, a pityóka az egyik sokoldalúbb alapanyagunk. Számtalan módon el lehet készíteni, és ezt újfent bebizonyították a nagymányoki Pityóka Fesztivál résztvevői. A rendezvényt 2018-ban hívta életre a Nagymányoki Székely Kör azzal a céllal, hogy teret adjanak hagyományaiknak az egyébként túlnyomó részt sváb településen. A Covid-járvány ugyan hozott két év kényszerű kihagyást, de idén – az elmúlt szombaton – már ötödik alkalommal meg tudták szervezni a gasztronómiai és kulturális programot.

A gasztronómia és a kultúra is szerepet kapott a nagymányoki Pityóka Fesztiválon
A gasztronómia és a kultúra is szerepet kapott a nagymányoki Pityóka Fesztiválon
Fotó: Máté Réka

Illés Lőrincné, az egyesület egyik tagja elárulta, hogy már a délelőtti főzés során szólt a zene, nagy volt a vidámság, és a rekkenő hőséget is valamelyest elviselhetővé tette, hogy a rendezvény helyszínéül szolgáló piacteret fák árnyékolják. Több Tolna vármegyei székely egyesület képviseltette magát a fesztiválon, így a vendéglátók mellett a cikói, a dombóvári, a hőgyészi, a kisdorogi, a teveli és a szekszárdi, a vármegyehatáron túlról pedig Hidasról, Palotabozsokról, Székelyszabadról és Vaskútról fogadtak csapatokat.

Összesen tizenegy társaság vett részt a főzésben, és harmincféle ételt készítettek.

 Levesek, különböző ízesítésű tócsnik és pityókás édes tészta ételek is kikerültek a szorgos kezek alól.

A szervezők azokra is gondoltak, akik nem vettek részt a főzésben, hanem csak a jó hangulat kedvéért látogattak el a helyszínre. Őket babgulyással vendégelték meg. A délutáni kulturális programban a Szászvári Mozaik Színjátszó Csoport „Ne szólj szám, nem fáj fejem...” című előadása szórakoztatta a közönséget, majd pedig táncház zárta a programot a Bodaj zenekar közreműködésével.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában