Ülésezés

2024.07.02. 20:05

TETT-re Kész Nap várja ősszel a közönséget

Ülést tartott Bátaapátiban a TETT. A társulást nyolc település alkotja, ezek közül három Baranya megyében, öt Tolna megyében található. A szerveződés elnöke jó munkát kívánt a polgármestereknek. Idén is várja a közönséget e TETT-re Kész Nap.

Szeri Árpád

Sikeres munkát kívánt a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulást (TETT) alkotó települések megválasztott polgármestereinek Tornóczky Gábor. A TETT elnöke a szerveződés keddi, Bátaapátiban tartott ülésén gratulált az érintett vezetőknek. 

TETT
Az ülés résztvevői, jobb oldalon Tillmann Péter, dr. Bozsolik Róbert, Szalonna Zoltán, takarásban Faragó László, bal oldalon Glöckner Henrik, Bakó Józsefné munkaszervezet vezető, Tornóczky Gábor, Bechli Erzsébet, Salgó Ivett és Molnár Józsefné
Fotó: Makovics Kornél

Online fórum is lezajlott

Folytatja munkáját az újabb ciklusban dr. Bozsolik Róbert (Bátaszék), Glöckner Henrik (Mórágy), Molnár Józsefné (Cikó), Salgó Ivett (Mőcsény), Szalonna Zoltán (Véménd) és Tillmann Péter (Feked). Bátapátiban Koroknai Róbert lett a község már beiktatott polgármestere, Ófaluban pedig idén október elsejei dátummal Szeibert Edéné veszi át a stafétabotot Bechli Erzsébettől.

A legutóbbi, május 28-i üléstől mostanáig eltelt időszakot áttekintve az elnök egyebek mellett beszámolt a TETT-es településen pénzügyes szakembereinek tartott, online fórumról. Ez az esemény június 13-án zajlott le az  Energiaügyi Minisztérium Központi Nukleáris Pénzügyi Alap kezelő osztálya szervezésében. A TETT évente két alkalommal számol el a kapott támogatás felhasználásáról, ez a feladat az idei első félévet tekintve júliusban lesz, ezzel tennivalóval kapcsolatban hangzottak el praktikus tanácsok. 

Újjá alakul a csoport

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. (RHK) június 25-én fogadta Bátaapátiban a TETT-es települések megjelent polgármestereit, megtartva számukra a második negyedévre vonatkozó tájékoztatót. Mint elhangzott, júniusban elkezdődött kompakt hulladékcsomagok beszállítása Paksról, ez az említett hónapban három alkalommal történt, alkalmanként négy-négy csomaggal. Július második felében pedig Püspökszilágyból várható kis- és közepes aktivitású hulladékok átszállítása. Az elnök megemlítette azt is, hogy az RHK Kft. által két-háromévenként tartandó közvélemény kutatás a TETT-es településeken a tervek szerint még idén lezajlik.

A szerveződés szükségesnek tartja a Lakossági Ellenőrző Csoport (LECS) újra alakítását. Ennek a törekvésnek jegyében kapott meghívást az ülésre Faragó László. Az RHK Kft. volt üzemeltetési igazgatója vállalta a LECS-be való delegálását, illetve a csoportnak a vezetését is. A LECS tagjaira a TETT-es települések polgármesterei tesznek javaslatokat július 15-i határidővel.

Mórágyon lesz a nagy nap

A hagyományoknak megfelelően idén is várja a közönséget a TETT-re Kész Nap. A szeptember 27-én, pénteken tartandó rendezvény házigazda tisztét ez alkalommal Mórágy vállalta. Az ülésen megtörtént a szakmai előadások egyeztetése. Ugyanakkor Tornóczky Gábor lapunknak megerősítette, hogy a találkozó most sem fogja nélkülözni a színes és egyúttal családias jelleget a maga szerteágazó program kínálatával, mely kicsik és nagyok számára egyaránt kellemes elfoglaltságot nyújt.

A közelgő belföldi és külföldi szakmai utakat tekintve is egyeztettek a résztvevők. Előbbi nem vezet messzire, hiszen a célállomás október végén Bátaapáti, a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) lesz. A külföldi út keretében – ugyancsak októberi dátummal – a TETT tagjai Spanyolországba, Salamancába utaznak. Ugyanis ebben a városban lesz a Nukleáris Létesítményekkel Rendelkező Európai Önkormányzatok Csoportja (GMF) közgyűlése. A programok közözött emellett szerepel egy nukleáris üzemanyag gyár meglátogatása is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában