Katasztrófavédelmi szimuláció

2024.07.04. 20:00

Lángok csaptak fel a törvényszék épületében

Hatalmas lángok csaptak fel a Szekszárdi Törvényszék épületében csütörtökön kora délután. A dolgozók közül a legtöbben még időben elhagyták az ingatlant, ketten viszont bent ragadtak. Őket a tűzoltók mentették ki. Az összehangolt munkának köszönhetően senki nem sérült meg a törvényszék dolgozói közül. Ez volt annak a nagyszabású szimulációnak a forgatókönyve, amihez hasonlóra korábban Tolna vármegyében még soha nem került sor.

Bencze Péter

Pontban délután kettő órakor szólalt meg a tűzjelző készülék a Szekszárdi Törvényszék épületében. A dolgozók azonnal megkezdték a menekülést: gyorsan tempóban, ám nyugodtan, egymást nem megrémisztve vonultak az utcára, elhagyva a törvényszék épületét. Ezt követően hamar a helyszínre értek a tűzoltók is, ám kiderült: ketten a lángoló épületben maradtak.

Két ember ragadt bent a törvényszék lángoló épületében. Mindkettejüket sikerült kimenteni Fotó: Makovics Kornél

A törvényszék irattárában csaptak fel a lángok

A szimuláció forgatókönyve szerint a lángok a Törvényszék második emeleti irattárában csaptak fel. A hatásosság érdekében a tűzoltók – civil ruhában – korábban füstgépet helyeztek el a teremben, de kék-piros villogót és LED füzért is bevetettek a szakemberek. 

A tűzjelző készülék megszólalását követően pedig a dolgozók elkezdtek az utcára vonulni. Volt olyan bíró, akit épp talárba öltözve ért a gyakorlat, így ő a "munkaruhájában" hagyta el az épületet.

A tűzoltók, amint megérkeztek, összeszerelték a tömlőket, majd megkezdték az égő épület oltását. Közben két magasból mentő is a helyszínre érkezett, a "darukkal" szintén a lángok megfékezésén dolgoztak a szakemberek. 

Amint a helyszínen kiderült: két dolgozó az épületben ragadt, így tehát a legfontosabb feladat az ő megmentésük volt. Érdekesség, hogy az törvényszék egy munkatársa valóban vállalta a nem mindennapi feladatot. Ő a saját lábán, oxigénmaszkkal az arcán jött ki az épületből. a másik áldozat szerepét egy úgynevezett rescue bábuval oldották meg.

A szimuláció végül sikeresen lezárult, mert a lángokat nagyjából negyven perc alatt sikerült megfékezni és a két bentragadt áldozatot is épségben mentették ki a tűzoltók. 

Ilyen szimuláció korábban még nem volt

A mostani szimuláció nem csak attól volt egyedülálló, hogy a bírósági dolgozók közül gyakorlatilag senki nem tudta, hogy egy előre minden részletében megtervezett gyakorlat részesei. A helyzet különlegességéhez az is hozzájárult, hogy Szekszárd mellett Bonyhádról és Paksról is érkeztek tűzoltók a bajt megfékezni. Ilyen nagyszabású akcióra korábban a Szekszárdi Törvényszék működésének története során még soha nem került sor.

A műveletben természetesen a rendőrség és a mentők munkatársai is részt vettek. Ők a helyszín biztosítását végezték. Sőt, a Terrorelhárítási Központ Műveleti Igazgatósága is segítette a szimuláció sikerességét.

A szimuláció célja az volt, hogy a törvényszéki dolgozók valódi veszélyt észlelve meneküljenek ki az épületből, ne pedig úgy, hogy előzetesen tudnak arról, mi fog történni. Az eredményeket egyébként a következő napokban a Törvényszék vezetői és a szakhatóságok külön-külön és együtt is kiértékelik majd, annak érdekében, hogy a tapasztalatokat felhasználva mindenki biztonságban legyen egy esetleges valódi tűz idején.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában