Elismerés

2024.07.07. 11:30

Évtizedeken át szolgálta a paksiak egészségét dr. Bodor Bíborka

Az egészségügyi dolgozókat köszöntötték pénteken Pakson. Az ünnepségen adták át a Pongrácz Sándor Díjat, amelyet idén dr. Bodor Bíborka kapott.

Révészné Hanol Erzsébet

Dr. Bodor Bíborka kapta idén a Pongrácz Sándor Díjat, amelyet az egészségügyi dolgozók elismerésére alapított a paksi önkormányzat, és amelyet a Semmelweis-naphoz kapcsolódva pénteken adtak át.

Bodor Bíborka,  Pongrácz Sándor Díj, paks
Dr. Bodor Bíborka Szabó Péter polgármestertől vette át a Pongrácz Sándor Díjat. Fotó: Molnár Gyula

Dr. Bodor Bíborka eleinte szemészorvosnak készült

A doktornő méltatásában elhangzott, hogy Tengelicen született, ott végezte az általános iskolát is, és alapfokú tanulmányai mellett zongorázni tanult. Édesanyja általános iskolai tanítónő volt, édesapja, Bodor Árpád, a szekszárdi Garay Gimnázium elismert földrajz-rajz szakos tanára. Kirándult, utazott, és rengeteget olvasott a lányaival. Tengelicen nagy tisztelet övezte a családot. Nagyapja neves állatorvos volt, a környező falvakat látta el. A családi háttér meghatározta a pályaválasztást, így Bodor Bíborka a bajai I. Béla Gimnáziumban angol tagozatán tett érettségi után 1973-ban felvételizett a Pécsi Orvostudományi Egyetemre. Elsőre nem járt sikerrel, ám ez nem szegte kedvét, és hogy némi gyakorlatot szerezzen, a következő felvételiig szemészeti asszisztensként dolgozott a Pécsi Szemészeti Klinikán. Kitartása eredményeképpen a következő évben felvételt nyert, és 1980-ban, már anyaként, diplomát szerzett. Egy évvel később pedig megszületett második gyermeke, Teodóra is.

Bíborka doktornő eleinte szemészorvosként tervezte az orvosi pályáját. Első munkahelye a szekszárdi Balassa János Kórház szemészeti osztálya volt. Férjével Tengelicről jártak be dolgozni a megyeszékhelyre. Ám Pakson akkor már több éve zajlott az ország akkori legnagyobb beruházása. Férje, Szőcs Péter villamosmérnöki állást kapott, majd hamarosan Bíborka doktornő is követte őt a városba. Elfogadta a Paksi Atomerőmű Vállalat üzemorvosi állását és a szolgálati lakást. Ez a döntés más irányt, de egyben újabb lendületet adott pályájának. Munkájával 1982 márciusától szolgálta a beruházást. Emellett többműszakos ügyeletet látott el, részt vett üzemi balesetek sérültjeinek ellátásában. Mindezt úgy, hogy a családja mellett folyamatosan továbbképzéseken vett részt.

Több mint harminc éve lett a körzete háziorvosa

Nagy változások történtek az országos házi orvosi rendszerben 1992-ben, és Bíborka doktornő az új kihívást választva feladta az üzemorvosi munkáját, és ő lett a paksi 9. számú körzet háziorvosa – harminckét évvel ezelőtt. Az új rendelőben a háziorvosi tevékenységgel párhuzamosan évtizedek óta tevékenykedik foglalkozás-egészségügyi szakorvosként, és sok-sok éven keresztül részt vállalt a paksi ügyeleti ellátásban. Még eztán is továbbképezte magát: 2001-ben jogi szakokleveles orvosi képesítést szerzett, 2007-ben hagyományos, majd 2009-ben klinikai homeopátiás orvosi vizsgát tett.

Hatalmas szakmai tudása és tapasztalata mellett a megkérdezett páciensei Bíborka doktornő nyugalmát, kiegyensúlyozottságát, kedvességét, empátiáját hangsúlyozták. Valamint a holisztikus látásmódot, hiszen Bíborka doktornő nem csupán a fájdalmas testrészre vagy egy tünetre koncentrál, hanem egységben tekint betegeire. Figyel lelkiállapotukra, nem mulasztja el feltenni egy „jól irányzott” kérdést a páciens családtagjáról: szülőről, házastársról, gyerekről, unokáról. A rendelésen nyugodt, bizalommal teli légkört teremt munkatársaival együttműködve. A páciensek bátran mernek kérdezni, partnerként kezeli őket. Betegei szeretik, tisztelik. Néha az utcán tart „rendelést” vagy a boltban, a piacon. Tanácsot ad, mond pár megnyugtató mondatot, ha nagy a baj.

Munkáját mindig pontosan, szakmai alázattal, nagy odafigyeléssel látja el. Határozott, megalapozott döntések jellemzik, melynek hátterében alapos kivizsgálás rejlik. Kiváló diagnoszta. Alaposan megfontolja, keresi a legoptimálisabb megoldást, hogy merre küldje tovább a betegét az egészségügyi rendszerben, ha szükséges. Mindig nyitott az új terápiás lehetőségekre, sokat olvas, képzésekre jár.

Bíborka doktornő innovatív szemlélete, nyitottsága egy modern technológia bevezetésében is megmutatkozott. Tíz évvel ezelőtt az országban az elsők között vezette be praxisában azt az Orvosi Betegirányító Rendszert, amely korszerűsíti és megkönnyíti a beteg-háziorvos kapcsolatot. A járvány idején pedig beigazolódott orvos, asszisztens, beteg számára egyaránt hatékony a rendszer.

Lánya veszi át tőle a stafétát

Egy fia van, Péter, illetve egy lánya, Teodóra, aki szintén az orvosi hivatást választotta. Ő veszi át édesanyjától a 9. számú körzetet. Bíborka doktornő szabadidejében sokat utazik, kirándul, olvas, kötöget az egész családnak, ha teheti, sokat játszik öt unokájával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában