Találkozó

2024.07.21. 20:00

Szigorú szabályokat követnek a szelíd motorosok

Tiszteletet kiérdemlő, jókora, erős motorok sorakoztak szombaton délután Szekszárdon a Szegedi család pincéje előtt.

Szepesi László

Motorosok

Fotó: Szepesi László

Egy idén, január elsején alakult motoros csapat tagjai találkoztak itt, hogy a pár évvel korábban alakult pécsi klub tagjaival együtt induljanak Gerjenbe, illetve néhányan tovább, Tiszakécskére. Ők a harminckét éves múlttal rendelkező, Foktőn alakult Pirates Family MC, magyarul Kalózok Családja Motoros Klub szekszárdi és pécsi szakaszának, chapter-ének tagjai. 

A Pakssal, Dunaszentgyörggyel szembeni, túlparti településen még a nyolcvanas években kezdtek együtt motorozni az ottaniak, s mert köztük többen hajósok voltak, megalakították a Fekete Horgony Klubot, majd, mikor tagjai lettek a szelíd motorosok nemzetközi családjának, mivel ott az angol a közös nyelv, Pirates Family Motor Club lett a nevük. 

Tóth Rajmund, elnök

Ezt Pataki István, a szekszárdi chapter elnökhelyettese magyarázza, kifejtve, hogy ez a motorozás több mint hobbi, egy életmód, egy életforma. Mások ők, mint az úgymond civilek, akik autón, vonaton, repülőn utaznak. Legfontosabb jellemzőjük a fegyelem és az összetartás. Ha egy motoros megáll az út szélén, talán, mert gondja van, biztos, hogy az arra járó másik nem suhan el mellette, hanem megáll, segíteni, mikor pedig út közben szemben találkoznak, intenek, köszöntik egymást. 

A klub jellemzője a jótékonyság is. Nem csak egymásnak segítenek. Említették az októberi Zomby partit, a motoros találkozóknál csendesebb, családias jótékonysági estet, amelyet a halálos balesetet szenvedett klubtagjuk, Zombory János emlékére tartanak. Máskor utaznak fesztiválokra, járják a világot, voltak Erdélyben, Felvidéken, másutt is. 

A klubba bekerülni egyébként nem egyszerű. Időbe telik, míg kiderül, a jelentkezőben él-e a csapat iránti alázat, s kialakul-e az őszinte barátság. Aki velük szeretne lenni, s csatlakozik hozzájuk, az először supporter, támogató lesz, egy idő múlva, ha a csapat is befogadja, lesz hang around, csellengő, utána prospect, a majdnem tag, s végül a color, a teljes jogú klubtag, aki a ruháján már viselheti a csapat valamennyi jelképét, jelvényét. A szigor lényeges, hisz köztudott, a kétkeréken utazók a közlekedés legvédtelenebb résztvevői, kötelező a figyelem, a fegyelem, egymás segítése.

Kőkemény szabályokat tartanak be az együtt haladásnál. Megvan, ki a road captain, aki vezeti a csapatot, ki a hang man, a záró ember, aki a sor végén vigyáz, amúgy kézjelekkel figyelmeztetik egymást, ha valamilyen veszély van. 

Aki netán vagánykodna, annak köztük nincs helye. Az erkölcsi szabályok pedig nem csak a csapatban, hanem a civil életben is kötelezők számukra, nem hozhat senki szégyent a klubra.

A szekszárdi klubnak ma még csak hat tagja van, s vannak még hatan, akik a teljes jogú taggá válás lépcsőfokain állnak. Tervezik, hogy lesz klubházuk is. 
Még délután volt, mikor feldübörögtek a másfélezer köbcentis motorok, s indult a csapat Gerjenbe, a XV. Duna-rock Motoros Találkozóra, néhányan meg tovább a Tisza mellé.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában