Az állatorvos válaszol

2024.08.22. 15:33

Betegségek tünetei az állatoknál

A legtöbb betegség az állatok megszokott viselkedésének megváltozásával jár, ezen kívül bizonyos problémáknak látható jelei is vannak, a lokalizációtól függően, tudatta lapunkkal dr. Jakab Ferenc állatorvos. A betegségek tüneteit a megváltozott viselkedések is jelzik.

Brunner Mónika

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa szerint azonban nem minden megváltozott viselkedés jelez biztosan betegséget, például a félelem, a szomorúság és egyéb lelkiállapotok miatti magatartás-változás. Nagyon fontos azonban, hogy a betegségek eldöntését inkább állatorvosra érdemes bízni.

A,Woman's,Hand,Strokes,A,Street,Cat,Outside,In,Summer
betegségek tünetei az állatoknál
Valójában nem minden megváltozott viselkedés jelez biztosan betegséget az állatoknál, a betegségek eldöntését érdemes az állatorvosra bízni. A fotó illusztráció
Forrás: Shutterstock

Betegségek és állati hangulatok 

Az állatorvos hangsúlyozta, hogy sokan elkövetik azt a hibát, hogy egy betegség miatti levertséget, rosszkedvet szomorúságnak értelmeznek kedvencüknél, ha az esetleg egybeesett egy olyan eseménnyel, ami azt kiválthatta (például az egyik családtag hosszabb távolléte). Eközben sajnos a betegség néhány nap alatt súlyosabbá válhat az állat számára, ekkor már testi tüneteket is okozva.

Sajnos sok betegség esetén az időben történő állatorvosi beavatkozás hiányában az állapot romolhat, néha visszafordíthatatlan mértékben. Ilyen például a babesiosis (a kullancsok által terjesztett betegség), amelynek késői, szövődményes stádiuma gyakran gyógyíthatatlan, míg a kezdeti lázas állapotban a szakszerű kezelés látványos gyógyulást eredményezhet.   

Állati betegségek

Gyakori probléma kutyák esetében gyomorrontás, amely hányással, hasmenéssel jár, és ha ez valóban csak „gyomorrontás” volt, vagyis az állat esetleg túl sokat, vagy neki nem megfelelő élelmet fogyasztott, akkor ennek kiürülése után általában spontán javulás következik be. Ha azonban a tünetek nem javulnak, akkor valószínűleg már gyomor-, vagy bélgyulladásról van szó, ami kezelést igényel. Hasznos megjegyezni, hogy bármilyen emésztőszervi betegség esetén az első intézkedés az etetés felfüggesztése és csak víz itatása.

Sokakban él még a tej jótékony hatásának tévhite, ezt kerülni kell, mert ronthat a helyzeten.  A fülgyulladás, pontosabban a külső hallójárat gyulladása is gyakori, az első tünet a fül viszketése, esetleg fájdalma, különböző minőségű és mennyiségű váladék termelődése, a kutya vagy a macska gyakran a beteg fül oldalán félre tartja a fejét, gyakran rázza. A sok rázás és vakarás miatt vérömleny alakulhat ki a fülkagylón (az erek sérülése miatt), amit elhanyagolt esetben leginkább műtéttel lehet gyógyítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában