Védelem vagy kontrollmánia

2024.08.18. 17:59

Túlzott ellenőrzés – hol a határa a szülői applikációknak?

A modern szülői felügyeleti applikációk teljes rálátást biztosítanak gyermekeink életére, de vajon ez valóban az ő biztonságukat szolgálja? Vagy inkább súlyos pszichológiai következményekkel járhat mind a gyermekek, mind a szülők számára?

Balogh Éva

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a szülői felügyeleti applikációk, amelyek lehetővé teszik a szülők számára, hogy teljes mértékben nyomon kövessék gyermekeik telefonos tevékenységeit. Ezek az alkalmazások nem csupán a gyermek tartózkodási helyét képesek valós időben megmutatni, hanem lehetőséget adnak arra is, hogy a szülők belehallgassanak a gyermekük környezetében zajló beszélgetésekbe vagy a képernyőn látható tartalmakat is nyomon kövessék a telefonján.

Túlzott ellenőrzés – hol a határa a szülői applikációknak?
Fontos, hogy az ellenőrzés ne váljon a gyermek önállóságának kárára Fotó: Shutterstock
Fotó: ViDI Studio

Biztonság és nyugalom

A szülők számára az egyik legnagyobb vonzereje ezeknek az alkalmazásoknak az, hogy segítenek biztonságban tudni  gyermekeiket. Az egyik szekszárdi édesanya így nyilatkozott: „Nagyon megnyugtató tudni, hogy bármikor megnézhetem, merre jár a fiam, és ha valami furcsát veszek észre, azonnal közbe tudok lépni. Egy olyan világban, ahol a veszélyek mindenütt ott leselkednek, ez az alkalmazás felbecsülhetetlen segítség. Eddig nem volt gond ebből közöttünk, de persze figyelek arra, hogy ne éljek vissza a magánszférájával. Ez megilleti őt.”

Az ilyen alkalmazások hatékony eszközök lehetnek, ha helyesen használják őket

Valóban, a gyermekek internetes biztonsága, a zaklatások, a káros tartalmak elérése vagy akár az eltűnések megelőzése érdekében ezek az eszközök hatékony védelmet nyújthatnak. A szülők nyugalma, amely abból ered, hogy tudják, gyermekük biztonságban van, szintén jelentős érv az ilyen alkalmazások használata mellett. De fordítsuk meg az érmét és vizsgáljuk meg a másik oldalt is. 

A bizalom elvesztése és a személyiségfejlődés kockázatai

Nem mindenki osztja a fenti optimista szemléletet. Számos pszichológus figyelmeztet arra, hogy az ilyen szintű ellenőrzés súlyos pszichológiai következményekkel járhat mind a gyermek, mind a szülő számára. A gyermekpszichológus szerint: „A túlzott megfigyelés könnyen bizalomhiányhoz vezethet. Ha a gyerek azt érzi, hogy minden lépését kontrollálják, az alááshatja az önállóságát, önbizalmát, és gátolhatja a személyiségfejlődését.”

Ezzel inkább ártok, mint segítek

A gyerekek számára ugyanis az autonómia érzése rendkívül fontos. Azok a fiatalok, akik állandó megfigyelés alatt állnak, gyakran szorongóvá válhatnak, és nehezebben alakul ki bennük a felelősségérzet. Ez a kontrollkényszer ráadásul visszaüthet a szülőkre is, hiszen állandó stresszt és aggódást idézhet elő, ami hosszú távon akár a szülő–gyermek kapcsolatot is megterheli – teszi hozzá a pszichológus.

Egy édesapa ezzel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg: „Kezdetben úgy gondoltam, hogy a legjobb, ha mindent tudok a lányomról. De amikor kiderült számára, hogy a beszélgetéseit is hallgathatom, ha akarom, nagyon megharagudott. Rájöttem, hogy ezzel inkább ártok, mint segítek.” 

Egyensúlykeresés: Hogyan lehet jól használni az applikációkat?

Az alkalmazások használatával kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az egyensúly megtalálása a biztonság és a gyermek privát szférájának tiszteletben tartása között. A szakértők szerint az ilyen típusú eszközöket csak akkor érdemes alkalmazni, ha előtte világosan kommunikálunk a gyermekünkkel, és megértetjük velük, miért fontos a biztonságuk szempontjából.

Emellett fontos, hogy a szülők ne használják ezeket az eszközöket állandó ellenőrzésre, hanem inkább vészhelyzetekre tartsák fent őket. – A lányunkkal megbeszéltük a szabályokat a követő funkcióval kapcsolatban. Megértette, hogy sok helyzetben praktikus és kényelmes, ha tudjuk az anyjával, merre jár és mikor ér haza. Így aztán nincs kémkedés a részünkről, nem nézem minden nap az app–ot, de ha vidékre utazik, teszem azt kirándulni, sokkal kényelmesebb, mintha hívogatnánk egymást.

Neki is, nekünk is. Így neki is bíznia kell bennünk, hogy nem kémkedünk, és nekünk is szülőként benne, hogy nem csinál hülyeséget. Viszont ha vészhelyzet van, egyből tudunk cselekedni az applikációnak hála. De erre még nem került sor szerencsére – mondja az apuka.

A szakember is megerősíti a fentieket: „Az ilyen alkalmazások hatékony eszközök lehetnek, ha helyesen használják őket. A kulcs az, hogy a szülők ne a bizalom helyett, hanem annak kiegészítéseként alkalmazzák. Az őszinte kommunikáció és a gyermek autonómiájának tiszteletben tartása elengedhetetlen.”

A szülői felügyeleti applikációk hasznos eszközök lehetnek a gyerek biztonságának megőrzésében, de óvatosan kell bánni velük. Az állandó ellenőrzés negatív hatással lehet a gyermek pszichológiai fejlődésére és a szülő–gyerek kapcsolatra. Az egyensúly megtalálása, a bizalom megőrzése és az őszinte kommunikáció elengedhetetlen ahhoz, hogy ezek az eszközök valóban segítséget nyújtsanak, ne pedig elidegenedést és bizalmatlanságot hozzanak a családba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában