Házimunka

Tegnap, 9:22

A fák utolsó leveleinek lehullásáig folyamatosan akad tennivaló a kertben

Akad néhány olyan munka, amelyet kifejezetten a szeptemberi-októberi időszakban érdemes elvégezni, még a fagyok beköszönte előtt.

Teol.hu

A Lakáskultúra magazin hét fontos tennivalót sorolt fel az őszi kerti munkákkal kapcsolatban. 

Őszi kerti munkák
A talaj lazítását sem érdemes kihagyni (Fotó: Lakáskultúra)

1. Gyepgondozás: a hetek óta tartó szárazság a legtöbb pázsiton nyomott hagyott. A rendszeres öntözés mellet azonban az őszi tápanyag-utánpótlásról sem szabad megfeledkeznünk. Az őszi gyeptrágyázást még az első fagyok előtt végezzük el, válasszunk káliumban és vasban gazdag trágyát. 

2. Konyhakert: készítsük elő a konyhakert területét a tavaszi vetésre, palántázásra. A területet ássuk, kapáljuk fel, szórjunk a talajra szarvasmarhatrágyát és komposztot. 

3. Zöldhulladék: az ősszel keletkező nagy mennyiségű zöldhulladékot remekül felhasználhatjuk a komposztálás során, amely eredményeként tökéletes virágföldet kapunk. A növények így intenzívebben fejlődnek. 

4. Elkorhadt fák kivágása: a korhadásnak indult, vagy már teljesen elhalt fák kivágására, az idős ágak levágására is érdemes ősszel sort kerítenünk. Nagyobb méretű, nehezen hozzáférhető fák kivágása esetében kérjük szakértő segítségét. 

5. Gyümölcsfák ültetése: a gyümölcsfák ültetését még az első fagyok előtt el kell végezni. Kisebb méretű kertbe válasszunk törpenövekedésű vagy orsó lombkoronájú gyümölcsfákat. 

6. Dísznövények őszi ültetése: válogassunk kedvünkre a kertészetek őszi kínálatából, ahol megtaláljuk többek között a mutatós, fürtökben nyíló virágaikkal díszítő erikát és csarabot, az ezüstös színű, elegáns párnacserjét, a lila színben pompázó díszkáposztát, vagy a vidám krizantémot. 

7. Gondoskodás a kert hasznos lakóiról: a kert ősszel számos rovarnak, madárnak, kisemlősnek ad menedéket. Néhány egyszerű eszköz segítségével, természetes alapanyagokból készíthetünk rovarhotelt, madáretetőt, madárodút vagy sünlakot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában