Az állatorvos válaszol

2024.09.17. 15:02

Sok mindent tanulnak a kutyák

Megkezdődött az iskola szeptemberben, és ez az esemény a tanulás gondolatához vezet bennünket. Ebből a szempontjából a kutyák szerencsésebbek a gyerekeknél, mert a diákoknak, a hasznos dolgok mellett, sok olyat is meg kell tanulniuk, amire az életben soha nem lesz szükségük.

Brunner Mónika

Dr. Jakab Ferenc, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa az állatok tanulási szokásairól ismertette, hogy a kutya nagyon jól idomítható, úgy is mondhatnánk, könnyen tanuló állat, mivel őse, a farkas falkában él és a falka tagjai között szoros szociális kapcsolatok vannak, amelyek az egymáshoz való intelligens alkalmazkodást feltételezik. 

Sok mindent tanulnak 

A tanulási képesség köztudottan fiatal korban a legjobb, ezért a kiskutyákat már a hazatérés utáni beszokás utáni napokban érdemes elkezdeni megtanítani egyszerű parancsok végrehajtására, mint például a leülés. Ez nem csak az elsajátított viselkedés szempontjából fontos, hanem azért is, mert a kutya azt is megszokja, hogy a gazdájára irányítsa a figyelmét, ezáltal kevesebb önálló akciót fog végrehajtani, ami pedig minőségibb együttélést jelent a családtagokkal.

Nagyon fontos a következetesség, az elvárt viselkedést mindig ugyanúgy be kell tartatni, mert ha esetenként az egyik családtag megenged a kutyának olyat, amit a másik megtiltott (például az ágyba való felugrálást), akkor a kutya összezavarodik, és ez stressz forrás lesz a számára. Ennek pedig az érzelmi kapcsolatok látják majd kárát, úgy az ember és a kutya, mint a család tagjai között, tette hozzá dr. Jakab Ferenc.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában