Ingatlanbazár

7 órája

Szicília: úti cél és befektetés is lehet

A Covid után remek kisbefektetői alternatívaként egyre többen vásárolnak külföldi ingatlanokat leginkább a mediterrán országok – Görög-, Spanyol- és Olaszország – tengerparti településein. Szicília varázslatos környezete is vonzó befektetési lehetőséggel kecsegtet.

Teol.hu

Aki szereti a dél-európai életérzést, és van némi megtakarított pénze, manapság előszeretettel nézelődik a hazai helyett a nemzetközi ingatlanpiacon. Hogy miért? Mert a hazai lakásárak utolérték a nyugat-európai árakat.

A mediterrán hangulattal és afrikai forrósággal megáldott Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigete
Fotó: Shutterstock

Csábító Szicília

Az olasz csizma orra és Afrika között fekvő, délről Málta szomszédságát élvező sziget a mediterrán hangulattal és afrikai forrósággal megáldott Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigete. A saját, cataniai és palermói repterekkel rendelkező Szicíliába Budapestről heti hat járat indul; a magyar fővárostól mindössze két óra repülőút és 10-15 ezer forintos repülőjegy választja el. Nemcsak a klímája csábító, hanem az is, hogy a szigeten még télen sem indokolt a fűtés. Ez sokat nyom a latban azok számára, akik itt keresgélnek ingatlant vagy ősszel-télen pihennének itt.

Olcsóbb, mint a szegedi

A legtöbben most nagyot sóhajtva legyintenek, mondván esélyük sincs ott bevásárolni. Pedig akár egy szegedi vagy vásárhelyi, hasonló ingatlan áráért már hitel nélkül is sikerülhet – számol be tapasztalatairól Molnár Attila, a Fair-M Ingatlanközvetítő Iroda ügyvezető tulajdonosa. 
A tengerre néző, attól csupán néhány lépésnyire található, 30 négyzetméteres lakások – berendezéssel együtt – már 20-25 millió forintért megvásárolhatóak. Ha a négyzetméterárra kíváncsi az olvasó: 240-420 ezer forint között mozog. A kisebb, kiváló állapotú lakásnál (teljes berendezéssel együtt) ez 470 ezer forintban áll meg. Meglepő, hogy ennyiért nem az erősen felújítandó kategóriát kapja meg a befektető, de azért van, hogy nem is a legjobbat: inkább a 80-90-es évek stílusában kialakított lakásokat kínálják ebben az árfekvésben. Az sem ritka, hogy a kínált lakásba még bútorzatot, mosógépet sem kell vennie az új tulajdonosnak, annyira jól felszerelt állapotban veheti át.

Csak fentebb mehet

Miért lehet ilyen olcsón ingatlanhoz jutni? Kevés a munkahely (kivéve nyáron), a bevételt főleg a nyári hónapokra időzített turizmus adja. Sokan szálláshelyként adják bérbe a szicíliai lakásukat (egy kétágyas szobát nagyjából 20 ezer forint per fő per éjszaka áron), de az sem ritka, hogy csak saját használatra vesz valaki lakást; évszakonként egy-egy hetet tölt kint a család. Még így is jó befektetés, hiszen a szicíliai ingatlanok ára a jövőben csak emelkedhet – véli Molnár Attila. Szerinte hitelt nem ajánlatos rá felvenni, inkább azoknak ajánlott, akik biztonsági befektetést és ingyen szálláshelyet keresnek.

Síelés az Etnán

A Dunántúl nagyságú szigeten a magyar turisták leginkább a cataniai repülőtértől legfeljebb másfél órás tömegközlekedéssel (kocsival 40 perc) elérhető Taormina és környékén nyaralnak, ingatlant is ott keresnek megvételre. Az ókori görög és római történelem emlékeitől hemzsegő településről az Etna látképe bármikor megcsodálható, de a még működő – kiépített síparadicsoma miatt is népszerű  – vulkán nem jelent veszélyt a környékre.
Azért van egy-két helyi furcsaság: mivel a szicíliai ingatlan-nyilvántartás igen precíz, még a nyílászárócserét is engedélyeztetni kell a hatóságoknál. Ha 30 napon belül a hatóság nem emel kifogást, mehet az építkezés. De a bejelentés még akkor is kötelező, ha csak gipszkartonfalat szeretne beépíteni az új tulajdonos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában