2 órája
A magyar sütőtök ízben verhetetlen, ráadásul nagyon egészséges
Az ősz beköszöntével elérkezett a sokak által kedvelt sütőtök szezonja is. A piacokon és a boltokban szeptembertől egészen február végéig szinte kizárólag magyar sütőtök található a polcokon, az import áru elenyésző mennyiségben kerül az országba.
Az idei jó termés miatt a vásárlóknak nem kell lemondaniuk a vitaminban magyar sütőtökről, amely túlnyomórészt hazai termelőktől érkezik a boltokba - áll a FruitVeb és a NAK közös közleményében.
A magyar sütőtök legkeresettebb fajtája a nagydobosi
Az import mennyisége elenyésző, a belföldi termőterület nőtt az előző évhez képest, nagysága eléri az 1626 hektárt, legnagyobb ültetvények Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád-Csanád vármegyében találhatók, de Tolnában is van belőlük szinte minden kiskertben. Az évi 35-40 ezer tonnás termés fedezi a belső fogyasztást.
A hazai kínálatban két tökfaj szerepel. Az óriástök hosszú tenyészidejű, úgynevezett téli tök, színe változatos, alakja lehet hosszúkás henger, ovális, lapított, gömbölyded, szív alakú. A hús színe és vastagsága is változó. Ebbe a fajba tartozik például a Nagydobosi, a Muscade de Provance (muskotályos sütőtök), illetve az óriástökök egyik változata, a hokkaidó tök is, amely egyre több bolt, zöldségárus kínálatát színesíti. Szintén népszerűek az úgynevezett pézsmatökök, ide tartozik többek között a hosszúkás formájú, narancssárga színű kanadai sütőtök. Bár ennek húsa édesebb, ám a Nagydobosi sütőtökkel ellentétben rövidebb ideig eltartható.
A Téli Parázs egy új nemesítés, elismertetése jelenleg is folyamatban van
Sajnos nem létezik olyan biztos technika, amivel a piacon és a boltok polcain elérhető sütőtökről meg tudnánk határozni, hogy az elvárt ízvilággal rendelkezik-e. Erre a problémára reagálva a nemesítők kialakították a Téli Parázs fajtát, amely tavaly szeptember 1-je óta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának márkavédelmét élvezi. A márka bemutatójára a tavalyi OMÉK-on került sor. Az új fajta megtartotta a régi nagydobosi ízvilágát, külső szürke és narancssárga belső színét. Új tulajdonságai a nagy egyedsúly (10-18 kg), gömbölyded alak, viszonylag bordázatlan felszín, egyenletes, 3-5 cm-es húsvastagság és borostyán színű mag. A Téli Parázs, mint önálló tökfajta elismertetése jelenleg is folyamatban van.
A sütőtök maga a megtestesült egészség : magas az A-, B-, C- és E-vitamin-tartalma, gazdag vasban és kalciumban. Tisztítja a vért, segít leküzdeni a meghűléses betegségeket, valamint jótékonyan hat a bőrre.
A sütőtök nem keverendő össze a lámpások készítésére alkalmas fajtával (Halloween-tök), amely a cukkini, a patisszon és a spárgatök rokona. Étkezési felhasználásra ez nem alkalmas, ahogy a dekorációként árult dísztökök sem, amelyek nagy mennyiségben akár mérgezőek is lehetnek.