borászat

2018.03.07. 08:30

Szekszárdi borok a diplomatáknak

Két szekszárdi nedű szerepel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2018-as borválogatásában.

Balázs László, illusztráció: Shutterstock

A Tokaji borvidék viszi a prímet a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2018-as borválogatásában, amely a külképviseletek és a diplomáciai rendezvények számára készült.

Számos neves magyar borvidék nem szerepel a listán, helyet kapott viszont egy olyan erdélyi nedű, amely egy Aradhoz közeli területen készült.

A harmincas válogatás egyébként összesen tizenegy borvidékről származik, amelyek közül tíz található Magyarországon. A „kakukktojást” az erdélyi Balla Géza kékfrankosa jelenti. Az összeállításban szereplő hazai borok között a tokaji mellett megtalálható badacsonyi, balatonboglári, balatonfüred-csopaki, egri, szekszárdi, villányi, kunsági, mátrai és zalai is.

Könnyű vörösbor kategóriában a szekszárdi Eszterbauer Pince 2016-os Kadarka Nagyapám tétele szerepel, míg a testes nedűk között a Takler Pince 2015-ös bikavére van a válogatásban.

Kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek az összeállításba, a furmint mellett ilyen például a kadarka, a kéknyelű és az Irsai Olivér is. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!