vízügyi szabályozás

2019.01.19. 13:00

Öt év helyett húsz évre is adható lesz

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock

Évek óta azért harcoltak a gazdálkodók Tolna megyében is, hogy az öntözéshez szükséges engedélyezés folyamata kevesebb adminisztrációval járjon. Most úgy tűnik, végre változás történt ezen a területen is.

Január elsejével ugyanis megváltozott a vízügyi szabályozás, amely lehetővé teszi, hogy akár húsz évre is megadható legyen az öntözéshez elengedhetetlen vízjogi engedély a korábbi öt év helyett. A szabályozással csökkenek a gazdálkodók bürokratikus terhei, kevesebb lesz az engedélyezéssel járó adminisztrációs- és költségteher. A vízjogi engedélyek kiadásában részt vesz a talajvédelmi hatóság is, amely a talajvédelmi tervek alapján a szakhatósági állásfoglalást öt évre adja meg. Ehhez igazodott a vízügyi hatóság által kiadott vízjogi üzemeltetési engedély is. A múlt év őszén megjelent a vízgazdálkodás öntözéséhez kapcsolódó kormányhatározat.

Az engedély érvényessége függ a vízkészlet hosszú távú rendelkezésre állásától, a környezetvédelmi és természetvédelmi szakhatóság állásfoglalásban rögzített előírásaitól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!