Roszatom

2021.06.03. 19:10

Helyére került a reaktortartály a török erőműben

TN

Forrás: Roszatom

A Roszatom által Törökországban épített Akkuyui Atomerőműben beemelték a helyére az egyes blokk reaktortartályát. Előzőleg beszerelték alá a zónaolvadék-csapdát, elvégezték a támasztó és távtartó konzolok betonozását, valamint felvitték a reaktortartály hengeres részét védő szigetelést, illetve a tartály hőszigetelését. A reaktortartály beszerelése előtt már beépítették azt a támasztógyűrűt, amely felveszi a berendezés tömegének zömét.

A reaktortartály beépítése Open Top eljárással történt. Ez azt jelenti, hogy a reaktorépület, a hengeres konténment nyitott tetején keresztül emelték be a berendezést. Ez lehetővé teszi az építési és szerelési műveletek optimális kivitelezését, a berendezések és a csővezetékek telepítését a reaktorépület betonozásának befejezése előtt. A műveletről látványos videót is közzétettek, amely itt nézhető meg.

Az eljárást már számos atomerőmű-építési projektben használták: Kínában, Japánban és Oroszországban, ahol a szintén VVER-1200 típusú reaktorokkal szerelt Leningrádi Atomerőmű építése során is így emelték a helyére a reaktortartályt.

Borítóképünk: Helyére emelik az épülő törökországi atomerőmű egyes blokkjának reaktortartályát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!