Integrált növényvédelem

2023.02.19. 11:30

Az új szabályokat egyetlen gazda sem kerülheti ki

Közgyűlést tartott február 15-én a Tolna Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Szekszárdon, melynek napirendi pontjai között több közérdeklődésre számot tartó téma is szerepelt. Ilyen volt a permetezési naplóval kapcsolatos, illetve a növényvédelmi szabályozásról szóló előadás is.

Mauthner Ilona

A tíz hektárnál nagyobb területtel rendelkező gazdának E-permetezési naplót kell vezetnie és be kell tartani az új növényvédelmi szabályokat is (Fotó: MW)

Megtelt érdeklődővel a Mészáros Borház, ugyanis itt tartotta idei évi első közgyűlését a megyei növényvédő mérnöki és növényorvosi kamara. Az érdeklődők többsége agrárszakember, így érthető, hogy nagy érdeklődéssel hallgatták azokat a változásokat, melyek a gazdálkodásukat is érinti. 

December közepén lépett hatályba az a jogszabály-módosítás, amely az agrárdigitalizációt, illetve a környezet védelmét hivatott erősíteni. Ennek értelmében számos olyan változás történt, amely a növényvédelemre is hatással van. Kötelezővé vált többek között az integrált növényvédelem elveinek alkalmazása, az elektronikus permetezési napló vezetése, valamint a termelővel szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról is nyilatkozni kell.

A földhasználóknak és a növényvédelemmel foglalkozóknak a tevékenységüket a jövőben az integrált növényvédelem általános elveinek megfelelően kell végezniük, mondta az előadó, aki a Tolna Vármegyei Kormányhivatal munkatársa. A jogszabály módosítás révén az integrált növényvédelem alkalmazása már nem csak lehetőség, hanem előírás. A jövőben a hatóság már a növényvédelmi technológiai ellenőrzés során vizsgálni fogja, hogy a termelő az integrált növényvédelem 8 alapelvét betartva, a lehető leghatékonyabb és egyben leginkább környezetkímélő módon folytatja-e a növénytermesztést.

A nyolc alapelv a következő: a károsítók megjelenésének megelőzésére vagy azok mennyiségének gazdasági kárt okozó szint alá szorítására, növényvédelmi előrejelzés, folyamatos megfigyelés (monitoring, ennek eredményei alapján a hivatásos felhasználónak el kell döntenie, hogy kell-e, és ha igen, mikortól kell növényvédelmi intézkedéseket alkalmazni), előnyben kell részesíteni a környezetbarát megoldásokat a kémiai védekezéssel szemben, a lehető legmegfelelőbb peszticid (vegyszer) alkalmazása, a legszükségesebb mennyiségű növényvédő szer alkalmazása (csökkentett adagok, kevésbé gyakori alkalmazás vagy részleges alkalmazás),  végül a növényvédelmi intézkedések hatékonyságának ellenőrzése, vagyis a vegyszerekről vezetett nyilvántartás, valamint a károsítók nyomon követése alapján a hivatásos felhasználónak meg kell vizsgálnia a korábban alkalmazott növényvédelmi intézkedések hatékonyságát.

Az értékesítési célra szánt növény, növényi termék előállítása, raktározása és feldolgozása során végzett növényvédő szeres kezelésekről – ideértve a csávázott vetőmag vetését is – permetezési naplót vagy tartalmában annak megfelelő gazdálkodási naplót kell vezetni.

Tíz hektárnál nagyobb területnél van váltás

A permetezési naplót a NÉBIH elektronikus felületén, más elektronikus úton vagy papír alapon kell vezetni a múlt nyár óta. A növényvédő szeres kezelést a permetezési naplóba a munkavégzést követő 24 órán belül fel kell tüntetni. A permetezési naplót az utolsó bejegyzést követően a harmadik naptári év végéig meg kell őrizni.

E-permetezési naplót (elektronikus permetezési naplót) a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodó termelő a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről a NÉBIH elektronikus felületén kell vezetni.

A növényvédelmi szakirányítási tevékenység továbbra is írásbeli szerződés alapján végezhető, azonban az ezzel kapcsolatos szerződéseket már nem kell a NÉBIH rendszerébe feltölteni. A termelők a jövőben az egységes kérelem benyújtására szolgáló elektronikus felületen nyilatkoznak a növényvédelmi munkavégzéssel érintett mezőgazdasági területeik tekintetében a velük szerződésben álló, a terület növényvédelmi szakirányításáért felelős növényorvosról.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!