Elemzés

2024.04.23. 07:00

A kiskereskedelmi forgalom felfelé indult 2024 februártól

A Központi Statisztikai Hivatal kiadta az adatokat a kiskereskedelmi forgalomról. Tolna vármegyét illetően közölték a 2023-as adatokat is. Dr. Beréti Zsolt, a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elemezte lapunknak a vármegyei gazdasági helyzetet.

Brunner Mónika

Az állam támogatja a kisboltokat, hogy a nehéz körülmények ellenére fenn tudjanak maradni (a kép illusztráció)

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2023-ban a kiskereskedelmi forgalom alakulására több tényező is jelentősen hatott. Egyrészt a háztartások elkölthető jövedelmét kedvezően befolyásolták egyes kormányzati intézkedések, másrészt a magas infláció következtében csökkenő reálkereset visszafogta a vásárlóerőt. A múlt évben a kiskereskedelmi forgalom értéke 7,9 százalék volumencsökkentést jelentett a megelőző évhez képest. 

Tolna vármegyéről is kijöttek az adatok 

A Központi Statisztikai Hivatal beszámolt a kiskereskedelmi forgalomról Tolna vármegyét illetően is. 2023-ban a kiskereskedelmi forgalom volumenváltozása járásonként így alakult: Szekszárdi járás: - 10,3 százalék, Bonyhádi járás: - 7,8 százalék, Dombóvári járás: - 7,2 százalék, Tamási járás: - 8,3 százalék, Paksi járás: -5,4 százalék, Tolnai járás: - 6,1 százalék. 

Dr. Beréti Zsolt, a Tolna Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak elmondta, hogy az országos gazdasági folyamatok nyilván Tolna vármegyét is érintik. Nálunk is igaz, hogy a kiskereskedelmi forgalomra a legjelentősebben a covid-járvány és az orosz-ukrán háború hatott. 

Mint ismert, a covid járvány időszakában pánikvásárlás alakult ki a lakosság körében. A lakosság óriási tételben vásárolt tartós élelmiszereket. Az is gyakori volt, hogy egy-egy család száz kiló lisztárut vett, sőt, a nagykereskedőket is megrohamozták. Volt, hogy azok még meg sem kapták a lisztárut, már megvoltak arra a vevők.

Pánikvásárlás után visszaesés 

A pánikvásárlás utáni időszakot visszaesés jellemezte. A lakosok elkezdték felélni a már megvásárolt termékeket. Ebben az időszakban a kiskereskedelmi forgalom és a kisboltok felé kezdett rendeződni a fogyasztás. A covid járvány miatt a lakosság félt elhagyni otthonát, ezért a közeli boltokban intézték kisebb bevásárlásaikat. Az orosz-ukrán háború kezdetétől is pánikvásárlás alakult ki, ám a háború árfolyamváltozással és inflációval is járt. 

Emiatt a kiskereskedelmi forgalom ugyan nem növekedett, ám a kereskedők – bár ugyanannyi terméket adtak el – a drágább termékek miatt több forinthoz jutottak hozzá. Mint ismert, a magyar kormány árfigyelő rendszerének köszönhetően a termékeknek csökkent az áruk, ezzel együtt a kiskereskedelmi forgalom is csökkent. 

Februártól a kiskereskedelmi forgalom felfelé indult 

Dr. Beréti Zsolt hozzátette: régóta tartó folyamat a kiskereskedelmi árumennyiség folyamatos csökkenése. Ugyanakkor idén februártól a kiskereskedelmi forgalommennyiségek elindultak felfelé Tolna vármegyében. A kiskereskedők és a kisboltok jelen vannak a piacon, ez pedig annak is köszönhető, hogy a multicégeknek külön adójuk van, valamint a kisboltok megnyitásához és életben tartásához egy széleskörű pályáztatási rendszer van érvényben. 

Alapvetően elégedettek a kiskereskedők 

Megkérdeztünk néhány kiskereskedőt. Egy dombóvári élelmiszerüzlet tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy csak négy hónapja nyitották meg vegyesboltjukat, és megnehezíti dolgukat az árak emelkedése, a magas bérleti díj, a rezsiárak. Hozzátette: annyira nem panaszkodnak, nem dúskálnak, de igyekeznek túlélni. Egy szekszárdi trafikos azt mondta, hogy elégedettek a forgalmukkal. Egy szekszárdi vegyesboltban pedig azt mondták, hogy többé-kevésbé elégedettek. Előfordult, hogy visszaesett a forgalmuk, de alapvetően rendben vannak. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!