2024.04.01. 08:00
Jelölni kell az adalékanyagokat, tápértéket
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) együttműködésben az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) egy uniós előírással összhangban április 1-jén digitális tápértékjelölési rendszert indít a borászati termékekre.
Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock
Az Európai Unió a borászati termékek tápértékének és összetevőinek jelölésére vonatkozó rendelet szabályokat megváltoztatta, a módosításokat még a múlt évben, december 8.-ától kell a tagállamoknak alkalmazni.
A borászati termékeken többletinformációkat kell feltüntetni, mint például: tápértékjelölés: energiaérték, zsír-, telítettzsírsav-, szénhidrát-, cukor-, fehérje- és sótartalom. Adalékanyagok: a borászati eljárásokból adódó adalékanyagok, valamint a felhasznált összetevők.
Segít a digitalizáció
A változtatások egyértelmű célja a fogyasztók tájékoztatásának javítása és az élelmiszerbiztonság növelése. Nem kötelező minden információt közvetlenül, nyomtatott formában a borászati termék csomagolásának címkéjén feltüntetni, az információkat digitális úton is elérhetővé lehet tenni - írja HNT közleményében.
Mindezek mellett a rendszer a magyar borászatok versenyképességét erősíti, hiszen az EU-s tagországok közül a leggyorsabban ez a rendszer tud információt biztosítani. - mondta dr. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára.