Tíz napos permetezési forduló

2024.06.29. 07:00

A szőlőben nagy a baj, támadnak a betegségek

Az elmúlt héten - a párás, meleg időnek köszönhetően- a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzés is jelentősen megnőtt a szőlőben. A betegség ilyen korai, általános fellépése nehéz évjáratot vetít előre.

Mauthner Ilona

A lisztharmat okoz nagyobb gondot most a szőlőben Fotó: MW / Forrás: MW

A betegség ilyen korai, általános fellépése nehéz évjáratot vetít előre a szőlőben. A tőkéket folyamatosan védjük a peronoszpóra ellen, mert egy kihagyott permetezés alkalmával akár 30 százalékos termésveszteséget is okozhat egy fertőzési hullám, hívta fel a figyelmet dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök, aki hétről hétre tanácsaival segíti a szőlősgazdákat.

A lisztharmat okoz nagyobb gondot most a szőlőben
A lisztharmat okoz nagyobb gondot most a szőlőben
Fotó: MW / Forrás: MW

Gyorsan növekednek a szőlőhajtások

Nehezíti a védekezést, hogy a friss, fiatal hajtások, amelyek a permetezéseket követően jelennek meg, nem védettek, és így azok gyorsan és erősen fertőződhetnek. Ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha rövidítünk a permetezési fordulón. A gyors és nagy tömegű hajtásnövekedés miatt erős zöldmunka szükséges, és vannak kik már kénytelenek voltak csonkázni is. Ezeken a helyeken fokozott az új hajtások megjelenése.

A lisztharmat a fürtökön most kezd nagyobb számban megjelenni. A legnagyobb veszélyt itt is a besűrűsödő lombozat jelenti. A következő egy hétre továbbra is meleg időt, labilis légkört és zivatarokat ígérnek. Ez a gombabetegségeknek kedvez.

A lisztharmat a fürtökön most kezd nagyobb számban megjelenni. 

Felszívódó és kontakt szerek a hatékonyak

A betegség ellen permetezzünk felszívódó és kontak készítmények kombinációjával, mondta dr. Gabi Géza. A tarka szőlőmoly II. nemzedékének rajzása folyamatos és erősödő. Feromon csapdáink 23 darab egyedet fogtak az elmúlt héten. A lárvák károsítása ezzel párhuzamosan folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák egy része L5-ös stádiumban van, másik részük bebábozódott.

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselés miatt. 

Sok a rovarkártevő a szőlőben

Sok a rovarkártevő a szőlőben. Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt. A rovarok a növényi vírusok aktív terjesztői, ezért az ellenük való védekezéssel nem csak a rovarok kártételét mérsékeljük, de a betegségek kialakulását is megelőzzük.

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselés miatt. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!