Pálinkafőzés

2024.06.22. 09:10

Gyűlik a cefre, idén korábban indul a szezon

Úgy tűnik, hogy a pálinkafőzdékben is korábban kezdődik a szezon, ami majd szeptemberben csúcsosodik ki igazán. Az alapanyagra nem lehet panasz, lesz bőven.

Mauthner Ilona

Jó hír, hogy a tavalyi évhez képest a legtöbb helyen az árak változatlanok maradtak, írta az Agroinfo.hu

Fotó: MW (archív)

Lesz gyümölcs bőven, így cefre is

A pálinkafőzők forgalma mutatja meg, hogy milyen évet zárnak a gyümölcstermesztők, hiszen a cefrékből kiderül, hogy milyen az aktuális év. Mivel idén minden hamarabb érik, ami vonatkozik a cseresznyére, a meggyre, a sárgabarackra, őszibarackra, így bár a mennyiség elmarad a tavalyitól, bőven lesz miből dolgozni.

A szamócának már vége, így abból is készülhet pálinka. A főzőmesterek elmondása szerint ebből a gyümölcsből sem olyan bonyolult pálinkát készíteni, mint azt sokan hiszik. Maximum időigényesebb, de cseppet sem nehezebb.

Cseresznye cefréből idén is kevés lesz

Cseresznyéből sajnos kevés alapanyag várható, hiszen a február és a március is meleg volt, így a gyümölcsök korábban érni kezdtek, a gyorsaság pedig hatással volt a minőségre. A sárgabarack esetében azonban jó termés várható, szemben a korábbi évekkel, ahol rendre elfagyott a gyümölcs.

Sok helyen a szilvában van minden reménye és bizalma a termelőknek. A Tiszántúlon kiválóan az adottságok a termesztéséhez és úgy tűnik, hogy egyelőre az előző évekhez hasonló mennyiség várható belőle. Jó hír, hogy a minőség tekintetében viszont javulást vélnek felfedezni. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!