Százmilliós veszteség, hetente

2024.07.20. 15:04

A kukorica, a napraforgó megszenvedi a hőséget

Napok alatt eloszlatta a kukorica-rekordtermésről szőtt álmokat a szokatlanul durva hőhullám, amely az országot sújtja. Bár a kukorica legsérülékenyebb időszaka, a virágzás már véget ért mire a kánikula megérkezett, a hőstressz így is sokat árt a növényeknek és lényegesen szerényebb terméskilátásokat vetít előre.

Mauthner Ilona

Tolna vármegyében egy hónapja nem volt számottevő csapadék. Ha ez így megy tovább, és nem érkezik hamar eső, akkor nagyon könnyen kieshet országos szinten akár másfél millió tonna kukorica is.

Kukorica vetésénél még bizakodóak voltak a gazdák, jó időben érkezett a csapadék. Mára már a veszteségekkel is kell számolni a nagy hőség miatt
Kukorica vetésénél még bizakodóak voltak a gazdák, jó időben érkezett a csapadék. Mára már a veszteségekkel is kell számolni a nagy hőség miatt
Fotó: MW/illusztráció / Forrás: MW

Június végéig még biztató volt a kukorica

Június végéig a sok esőnek és a viszonylag enyhe időnek köszönhetően kiemelkedőnek ígérkezett a kukoricatermés, ami a gyakorlatban azt eredményezte, hogy a növények két, akár három gazdag csövet is kineveltek. Ám most az extrém hőséget már nehezen bírják a növények, lassul az anyagcseréjük, és úgynevezett hőstressz éri őket, amelynek következményeként a három helyett kettő vagy csupán egy csőre számíthatunk növényenként – mondta a szakember.

Nagyon kellene az eső Tolnában

A csapadékhiány komoly gondot jelent Tolna vármegyében is, eddig  – július 10-ig – még a szokásos csapadékmennyiség fele sem hullott, mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi agrárszakmérnök.

Ha sürgősen nem érkezik jelentős mennyiségű eső, akkor a termésmennyiség például a Duna-Tisza közén akár 50, Tolnában pedig  30-40 százalékkal csökkenhet.

Akár 100 milliárdos kárral lehet számolni hetente, ilyen rekordokat döntögető időjárás mellett.

Most közel 70 ezer forint a kukorica ára tonnánként csakhogy a forróságnak és a szárazságnak még nincs vége. És akkor még a napraforgóról meg a többi, betakarítás előtt álló növényről nem is beszéltünk, amelyek szintén nagy veszélyben vannak – írta az Agrárszektor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!