Lisztharmat

2024.07.06. 15:30

A szőlő permetezése előrejelzésen alapuljon

A tavalyi év szőlő-növényvédelmi szempontból nehezebb volt az átlagosnál. Dr. Füzi István, szekszárdi növényvédő szakmérnök szerint az a gazdálkodó, aki figyelte az előrejelzéseket, az tudott spórolni a szőlő permetezésen.

Mauthner Ilona

Előrébb van a természet, idén biztosan már augusztusban elkezdődik a szüret a vármegye két borvidékén, mondta dr. Füzi István. Ez azonban nem példa nélküli, hiszen a korai szőlőfajtákat augusztus 20-a után gyakran el kezdik szüretelni a gazdák.

szőlő, bor, lisztharmat
Dr. Füzi István a szőlő egészségi állapotát ellenőrzi a szekszárdi borvidéken (Fotó: Mártonfai Dénes)

Dr. Füzi István szerint a szőlőben a lisztharmat okoz gondot

Dr. Füzi István szerint a lisztharmat okoz inkább gondot, a peronoszpórás fertőzések a nagyobb ültetvényekben ritkák. Ez a szőlőbetegség egyébként jellemzően 6-7 évente bukkan fel, akkor viszont sok gondot, és nagy költséget okoz a gazdáknak. A növényvédő szerek egyébként sokat drágultak az elmúlt pár évben, így egy-egy permetezés is sokba kerül. Az a gazdálkodó, aki a szőlőt nem feldolgozza, hanem értékesíti, joggal panaszkodhat arra, hogy a szőlő ára nem követi a vegyszerek drágulását.

A kisebb szőlőültetvényekben nagyobb a gond

Az elmúlt héten nem esett jelentős csapadék a szekszárdi borvidéken. Csak néhány kisebb, fél és egy millimétert hozó kisebb zápor fordult elő. A fülledt, meleg, párás időjárás miatt a lisztharmat és a peronoszpóra fertőzések is erősödtek, főleg a kisebb ültetvénnyel rendelkezők körében - mondta dr. Gabi Géza, szekszárdi agrármérnök. A lisztharmat és a peronoszpóra egyaránt a leveleken és a fürtökön is jelentős számú tünetet produkál. A betegségek a mostani időjárásban nagyon jól érzik magukat. A sűrű lombozat, a fülledt idő rendkívül kedvező számukra. Az elkövetkező időszakban folyamatosan erős védelem szükséges a termés és a lombozat jó egészségi állapotának megőrzéséhez. 

Nem lehet kihagyni egy permetezést sem

A tőkéket folyamatosan védjük a betegségek ellen, mert egy kihagyott permetezés alkalmával akár harminc százalékos termésveszteséget is okozhat egy fertőzési hullám. Nehezíti a védekezést, hogy a friss, fiatal hajtások, amelyek a permetezéseket követően jelennek meg, nem védettek, és így azok gyorsan és erősen fertőződhetnek. Ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha rövidítünk a permetezési fordulón. A gyors és nagy tömegű hajtásnövekedés miatt erős zöldmunka szükséges, és vannak, akik már kénytelenek voltak csonkázni is. Ezeken a helyeken fokozott az új hajtások megjelenése, ezért a fertőződés veszélye is fokozottabb.

Felszívódó és kontak készítményekkel permetezzünk

A lisztharmat a fürtökön egyre nagyobb számban jelenik meg. A legnagyobb veszélyt itt is a besűrűsödő lombozat jelenti. A következő egy hétre továbbra is meleg időt, labilis légkört és zivatarokat ígérnek. Ez a gombabetegségeknek kedvez. A betegség ellen permetezzünk felszívódó és kontak készítmények kombinációjával.

Sok a rovarkártevő a szőlőben. Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt. A rovarok a növényi vírusok aktív terjesztői, ezért az ellenük való védekezéssel nem csak a rovarok kártételét mérsékeljük, de a betegségek kialakulását is megelőzzük.

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (7-10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

A napi átlaghőmérséklet az elmúlt héten jellemzően 24 fok körül alakult a szekszárdi dűlőkben, Bátaszéken, Bonyhádon, csak Pakson volt egy fokkal hűvösebb. Csapadékból jellemzően 2 milliméternyi esett, csak Bonyhádon volt ennél több, 3 milliméter és Pakson és a Bati keresztnél kevesebb, csak 1 milliméternyi.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában