A hőség miatt rövid lesz a szezon

2024.07.12. 17:30

Dinnye: a melegben a legjobb gyümölcs

Ebben a hőségben a legjobb hűsítő a hűtőszekrényből kivett dinnye. Szinte minden üzletben, forgalmasabb utak mentén megvásárolható a dinnye. A hazai, ízletes, édes. Idén van is belőle bőven, bár a termelők szerint nem lesz hosszú a szezonja a nagy meleg miatt.

Mauthner Ilona

Tolna vármegyében Paks, Szedres, Tengelic, Medina, Kajdacs, Fadd és Németkér környékén többen is foglalkoznak dinnyetermesztéssel. Ennek költségei egy év alatt óriási mértékben növekedtek, de a gazdák minden gond ellenére bizakodók, hiszen a hazai dinnye kiváló minőségű.

A dinnye termőhelyéről, hőségben,hatalmas feladat felszedni az érett gyümölcsöt
A dinnye termőhelyéről a nagy hőségben hatalmas feladat felszedni az érett gyümölcsöt
Fotó: képünk illusztráció / Forrás: Magyar Nemzet

Nagy a nyomás a dinnyetermelőkön

Több dinnyetermelő is megerősítette, nagy most a nyomás rajtuk, mert azokon a településeken, ahol évtizedek óta nagy hagyománya van a dinnye termesztésének, - ilyen Medgyesegyháza, Nagykálló, Nyírbátor - ott a szezon közepén el kezdik csökkenteni a felvásárlási árat. Megkeresik a termelőket egy-egy nagyobb üzletlánc képviseletében és sokszor egymásra licitálva szabadulnak meg a saját termésüktől a gazdák, nehogy a nyakukon maradjon a termés. Sokszor ár alatt is kötnek üzletet. Ez pedig az ország többi részén gazdálkodó dinnyésekre is hatással van. 

Olcsó dinnyével becsalogatják a vevőket

Bognár János szedresi termelő, aki a Magyar Dinnyetermelők Országos Szövetségének is tagja, elmondta, minden alapanyag drágább lett az idén, nem is beszélve a munkaerőről, mely elengedhetetlen a szedésnél. Néhány üzletlánc már bejelentette, hogy akciózni fognak a magyar dinnyével. Bognár János attól tart, hogy az akciózás azt jelenti, hogy a termelőktől olcsón, önköltségi áron vennék át a dinnyét, ez pedig sokakat tenne tönkre. Az üzletláncoknak ez nagy üzlet, hiszen az olcsó dinnyével becsalogatják a vevőket, a termelőknek pedig azt jelentené, hogy semmit nem nyernek ezen az üzleten. Ezért önmérsékletre kéri a termelőket Bognár János, gondolják meg, érdemes-e elkótyavetyélni a termést?!

A hőség egyébként nem ront a jól kezelt dinnyék minőségén, emiatt nem kell aggódni, viszont a szezon jóval rövidebb lehet a vártnál.

Már nem a méret a lényeg a dinnyénél sem

Egyértelműen csökken a fogyasztók által igényelt, preferált dinnyék mérete, ez európai trend. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a közepes méretkategória helyett a kicsit, a kicsi helyett pedig a 2-4 kilogrammos minidinnyét keresik a vásárlók, és ez a tendencia egyre gyorsul – közölte a FruitVeB. Emellett folyamatosan nő a magszegény - a köznyelvben magnélkülinek hívott – dinnyék aránya, mind a környező országokban, mind hazánkban.

Lenne igény arra, hogy lékeljék, darabolják

A kiskereskedelmi láncok által berendelt dinnyék között is van különbség. A magyar láncokban gyakoribb, hogy a boltban a dinnyepult mellé embert rendelnek, aki felvágja a dinnyét a vásárlóknak, ezért ezek a láncok nagyobb méretű dinnyét is rendelnek – tájékoztatott a szervezet. A többi lánc csaknem kizárólag a középméretű tartályládás dinnyét rendeli be a termelőktől. Szintén a nagyobb dinnyék dominálnak az útszéli árusító helyeken vagy piacokon, ahol fel is vágják a dinnyét a fogyasztóknak, de ezeknek az árusító helyeknek a jelentősége az utóbbi években folyamatosan csökken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!