Országos ellenőrzés indult

2024.07.12. 10:48

Dohánylevelek: megkezdődött a betakarítás

Mauthner Ilona

Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága – a bűnügyi szakterülettel karöltve – kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására, vagyis a dohánylevelekből elkészített illegális cigaretták árusítására.

 

Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, revizorok megkezdték az ellenőrzést
Július elején megindult a dohánylevelek betakarításának szezonja, revizorok megkezdték az ellenőrzést
Forrás: NAV

Az ellenőrzés az ország egész területét érinti, a dohánylevelek miatt

Megkezdődött a dohánylevelek betakarítása és ezzel egyidőben alapos kontroll indult el, mely az ország egész területét érinti, legyen az közúti szállítás, telephely ellenőrzés vagy a termőterület folyamatos monitorozása. A NAV fokozott figyelmet fordít Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegye területére, hiszen hazánk dohánytermelő területének több mint 80 százaléka itt található. A két vármegyében több száz termelőre és több ezer hektárnyi termőterületre kell egyszerre koncentrálni.

Az egyenruhások legfőbb küldetése: megvédeni a legális dohánytermelőket, visszaszorítani az illegális dohányipari jogsértéseket, és megakadályozni a dohánylevelek feketepiacra jutását.

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a pénzügyőrök ébersége igencsak hasznos, hiszen a tavalyi évben közel 7,5 tonna, több mint hárommilliárd forint értékű adózatlan fogyasztási dohányt foglaltak le, és indítottak jövedéki törvénysértés miatt eljárást.

Civil autók, drónok, pénzügyőrök az utakon

A NAV – egészen a dohánybetakarítás végéig – folyamatosan biztosítja a pénzügyőri jelenlétet. Az ellenőrzéseket civil autók, drónok és terepszínű öltözet is segítik.

Az adóhivatal munkatársai felhívják a figyelmet arra, hogy dohánytermék csak a NAV által nyilvántartásba vett regisztrációra kötelezettek között értékesíthető és adható közvetlenül. Dohánylevél „napszámos” munkavégzés ellenértékeként sem adható át az idényjellegű munkát végző munkavállalóknak.

Jövedéki törvénysértés, költségvetési csalás

Pár nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy zárjegy nélküli dohánytermékkel bukott le egy bonyhádi férfi a közúti ellenőrzésen, a helyszínen ötven dobozzal találtak nála. Később, lakhelyén több mint ezer doboz illegális cigarettát találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei. Az ellenőrök a több mint másfél millió forintot érő dohányterméket lefoglalták, jövedéki törvénysértés és költségvetési csalás miatt indítottak eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!