Földárverés: elindult a licit

2024.07.05. 11:37

Licitálni lehet a 10 hektár alatti termőföldekre

Szántókra, rétekre, legelőkre és vegyes művelési ágú földrészletekre lehet licitálni az Agrárminisztérium legújabb hirdetménye szerint július 12-ig. A földárverés előtt bárki tehet ajánlatot.

Mauthner Ilona

A hirdetmények szerint 10 hektárt (100 ezer négyzetmétert) nem meghaladó földrészletek kerülhetnek a gazdákhoz. A mostani földárveréssel a kis- és közepes gazdálkodók, valamint a helyi termelők földhöz jutását kívánja támogatni, a meghirdetett területekre ugyanakkor bárki tehet ajánlatot.

A földárverés népszerű a gazdálkodni vágyók körében, most a 10 hektár alatti földekre lehet licitálni
Fotó: Mártonfai Dénes

Vigyázat: haszonbérleti szerződés

Sok olyan földet árvereznek, amelyekre élő haszonbérleti szerződés vonatkozik – ezeket csak a lejártuk után vehetik használatba az új tulajdonosok. Némelyiknél ez már idén októberben megtörténik, de akad példa 2037-ig érvényes bérleti szerződésre.

Átlagosan 2 millió forint egy hektár termőföld

A mezőgazdasági terület az ország területének 55 százalékát teszi ki, a szántóföldek nagysága pedig 4,2 millió hektár. Ehhez képest a mostani 20 ezer hektár nem tűnik soknak, de egy átlagos nagyságú gazdaság felől nézve így is rengeteg termőföldről van szó. A várható bevétel szintén nem elhanyagolható: a legfrissebb termőföldpiaci elemzés, az OTP Termőföld Értéktérképe szerint tavaly átlagosan 2,064 millió forint volt egy hektár, ezzel számolva 41 milliárd 280 millió forintra tehet szert az állam - írta a HaszonAgrár.

Kétszázötvenöt millió a legmagasabb kikiáltási ár

Tolna vármegyében a következő települések körzetében lehet földet vásárolni július 3-án: Dunaföldvár (legelő), Kisvejke (legelő), Szakcs (legelő és szőlő), Decs (több helyrajzi számon szőlő), és Paks (szántó). A legmagasabb kikiáltási árat a paksi 35 hektárnyi szántóért kérik, 217 millió forintot, illetve a decsi szőlőültetvényekért, itt a kikiáltási ára 108 millió forint.

Július 9-én licitálni lehet Madocsa (51 hektárnyi legelő), Jágónak (legelő és erdő), Kapospula (szántó, erdő), Tamási (szántó) és Paks (szántó, fásított terület) határában. A legmagasabb kikiáltási árat egy paksi területre írták ki: 255 millió forintot, illetve Jágónaki erdőre 156 millió forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!