Hajdan

2024.07.08. 07:30

Éjszakai sötétség borult Szekszárdra, tojás nagyságú jég esett

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

40 ÉVE Készül a gyufametélt. Új tésztagyártó üzem kezdte meg a termést Bogyiszlón. A Tolna megyei Sütőipari Vállalat üzeme naponta egy mázsát készít a gyufametéltnek nevezett száraztésztából, amit halászléhez vásárolnak Tolna, Baranya és Bács-Kiskun megyében, főként a Duna-vidék településein. A termék iránt olyan nagy a kereslet, hogy már nem győzték gyártani a vállalat dombóvári üzemében, ezért külön üzemet létesítettek a gyufametéltnek egy sütőüzem felújításával és átalakításával. (Tolna Megyei Népújság 1984. július 5.)

40 ÉVE Jégverés. Éjszakai sötétség borult a megyeszékhelyre, Szekszárdra. A városra törő szélvihar perceken belül meghozta a jégesőt is. A dió- és tojásnagyságú jégdarabok palatetőket, ablakokat törtek be, a viharos erejű szél fákat döntött, letört ágakat sodort a város utcáin. A szekszárdi zeneiskolában összesen negyvennyolc ablakot, a Tolna megyei Levéltárban húsz ablakot vert ki a jég. Ezáltal víz alá került a folyosón kényszerűségből tárolt családi iratok egy része. A levéltár dolgozói megkezdték az értékes iratanyag mentését. A Tambov lakótelepről és a város több pontjáról ablakok kitörését jelezték szerkesztőségünkbe. Az Alisca utcában a viharos szál parkoló motorkerékpárokat döntött fel és egy Trabant gépkocsit az útmenti árokba sodort. (Tolna Megyei Népújság 1984. július 3.)

40 ÉVE Két keréken. Győr adott otthont a kerékpáros országos párosbajnokságnak. A kerekesek hazai nagy versenyén megyénket a Szekszárdi Spartacus párosai képviselték. A csornai országúton két csoportban — felnőttek és ifjúságiak — mérték össze erejüket, harcoltak az idővel, a másodpercekkel. Az ifjúságiaknak 30 kilométert kellett teljesíteniük, s ezen a távon az erős mezőnyben a szekszárdiak kettőse vitte el a pálmát. Az Auth László-Jávor Péter páros 41:27-es idővel győzött, szerezte meg az országos bajnoki címet a Csepel párosa előtt. (Tolna Megyei Népújság 1984. július 4.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában