Hajdan

2 órája

Felrobbant egy gránát Dunaföldváron

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: MW

90 ÉVE Borral oltották a tüzet. A dunaföldvári szőlőhegyi pincesoron a napokban kigyulladt Agócs Ferenc présháza és a nagy szélben az egész zsuppos hajlék csakhamar lángokban állott. A tűzoltók másfél órai kemény munka után elfojtották a tüzet. A présházban többszáz hektoliter bor volt hordókban és hogy legalább a hordókat meg lehessen menteni, a tömlőket – víz hiányában – a mindenképpen menthetetlen boroshordókba nyomták és borral oltották a tüzet. (Tolnamegyei Ujság, 1934. szeptember 19.)

90 ÉVE Felrobbant a gránát. Zsebők Győző dunaföldvári gazda csütörtökön délután földjén szántogatott, amikor az ekevas egy csillogó rézkupakot vetett fel. Zsebők felvette, vizsgálgatta a rézdarabot, majd tarisznyájába tette és este hazavitte. Pénteken reggel, mielőtt kiment volna földjére, előkotorta a talált tárgyat és elvitte azt bátyjának gyermekeihez, hogy játszadozzanak vele. Előhívta a két gyermeket, a négyéves Máriát és az ötéves Pistát. Alig vette át a kisleány a gránátkupakot, amikor az hatalmas dörejjel felrobbant. A szerterepülő szilánkok nyomban megölték Zsebők Máriát és súlyosan megsebesítették a mellette álló Zsebők Győzőt, a kis Istvánt és a gyermekek édesanyját, Zsebők Istvánnét. (Tolnamegyei Ujság, 1934. szeptember 19.)

90 ÉVE Agyonütötte a fa. Szűcs József 48 éves tengelici gazdasági cseléd a Csapó pusztán fát ásott ki. A fa, melynek gyökerei le voltak vágva, váratlanul a munkásra dőlt, fejét betörte és oly súlyos agyrázkódást okozott, hogy Szűcs pár perc múlva meghalt. (Tolnamegyei Ujság, 1934. szeptember 19.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában