Hajdan

2 órája

Szellemet idéztek Faddon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció: Shutterstock

120 ÉVE Czipész mesterek a gyári czipők ellen. Mint halljuk, a szekszárdi czipész mesterek gyűlést tartottak, hogy a boltokban elárusított nagy mennyiségű gyári czipő túlságos fogyasztásának, ha nem is teljes meggátlása, de legalább csökkentésére egyesüljenek. E végből elhatározták, hogy gyári czipőt többi nem javítanak és aki ezt teszi, azt pénzbírsággal büntetik. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. szeptember 15.)

120 ÉVE Szellemidézés. A Pécsi Közlöny legutóbb megjelent számában olvassuk, hogy Faddon lelketlen kuruzsló kezdi a szellemidézéssel a hiszékeny embereket ámítani. A halottak lelkeit beszélteti és a nép tódul hozzá, mert mindenki szeretne meghalt hozzátartozóiról valamit tudni. Igazán csodálatos, hogy még a mostani felvilágosodott korban is találkoznak olyanok, akik felülnek az ámító szellemidézőnek. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. szeptember 15.)

120 ÉVE Röpülő tehén. Szili Ferencz döbröközi lakos kihajtotta tehenét a rétre, amikor a tehén valamitől megvadult és fölszaladt a község szélén levő meredek partra. Vissza azonban nem mert jönni, hanem – gondolt egyet – ráugrott özv. Matovics Mihálynénak a part alatt levő szalmás háza tetejére. A tehén az ugrás következtében a tetőn és a padláson keresztül a szobában levő tollaságyra esett, amely a nem várt vendég súlyától összeroskadt. Ezután, mint aki jól végezte dolgát, egy bőgéssel búcsút véve, a nyitott ajtón át távozott. Sem a házbelieknek, sem a tehénnek baja nem esett. (Tolnamegyei Közlöny, 1904. szeptember 15.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában