Hajdan

2024.08.29. 07:55

Elsült kezében a revolver

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció: Shutterstock

90 ÉVE Repülőgép leszállás Bölcskén. Nagy szenzációja volt f. hó 18-án Bölcskének. Bánhidi Antal, a „Gerle 13“ hírneves pilótája dr. Szendey László kórházi alorvossal, Szendey Ferenc bölcskei ny. postamester fiával repülőgépen a községbe érkezett. A leszállás és felrepülés az e célra alkalmas közlegelőn történt, ahol az egész falunépe összegyülekezett, mert első eset volt, hogy Bölcskén repülőgép szállt le. Öreg bácsik és anyókák, akik már menni is nehezen tudtak, kocsin vitették ki magukat a legelőre, hogy megnézzék a „nagy csodát”. (Tolnamegyei Ujság, 1934. augusztus 22.)

90 ÉVE Elsült kezében a revolver. Fürcht József 20 éves csepeli gyári munkás folyó hó 18-án látogatásra jött Tengelicen lakó menyasszonyához. Másnap sógorával Veil Károllyal egy sétát tett a szőlőhegyen levő tanyájuk felé. Útközben egy a földön fekvő revolvert találtak, amelyet kezükben mindketten többször megforgattak. A fegyver Veil kezében váratlanul elsült, a lövedék a mellhártyát átfúrva, Fürcht József mellébe fúródott. Állapota életveszélyes. (Tolnamegyei Ujság, 1934. augusztus 22.)

90 ÉVE Szekszárdon újból virágzik az almafa. A rendkívüli nyár csodájaként Szekszárdon a francia barackok, a vadgesztenyék után az alma is másodszor virágzik. A Mátyás királyutca 2. szám alatt levő ház udvarán, ahol a téli alma még rajta van az ágakon, megint megjelentek a lila színű almafavirágok, amelyek késői pompájukban sokkal bujábbak és nagyobbak, mint amilyen a tavaszi első virágzás volt. (Tolnamegyei Ujság, 1934. augusztus 22.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában