Hajdan

2024.09.03. 10:56

Kávét főzött a betörő

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció: Shutterstock

50 ÉVE Marhaexport a Szovjetunióba. A szakcsi termelőszövetkezeti tagok évente 5-600 bikát hizlalnak exportra. Ezt természetesen a termelőszövetkezeten keresztül adják el. Hosszú éveken át az olaszok vásárolták fel Szakcson a hízott bikákat, és a sertéseket. Mivel a tőkés államok az importjukat leállították, így néhány hetes megtorpanás állt be az állatok exportálásában. Az illetékes magyar vezetők tárgyalásokat folytattak a szovjet partnerrel, akik vállalták, hogy átveszik az olaszok részére lekötött állatokat, teljesen azonos áron. A szovjet kereskedők előreláthatólag száz bikát vásárolnak, de ígéret hangzott el, hogy a sertéseket is hajlandók a közeljövőben átvenni. (Tolna Megyei Népújság, 1974. augusztus 23.)

50 ÉVE Temető a temető alatt. Nem várt és mindenhogyan nagy tudományos jelentőségű szenzációval gazdagodtak a hét végén a szekszárdi ásatások. A bogyiszlói út menti nagy kiterjedésű avar temetőnek idáig több, mint félezer sírját tárták fel a régészek, legújabban régész szakos egyetemi hallgatók aktív segítségével is. Meglepetést jelentett, amikor az időszámításunk után néhány száz évvel idetemetkezett lovas nomádok sírmezője alól váratlanul mintegy háromezer éves urnasírok kerültek elő. Dr. Rosner Gyula tudományos főmunkatárs idáig kilenc hamvasztásos urnasírt tárt fel a középső bronzkor idejéből. Minden jel arra vall, hogy annak a kultúrának emlékeiről van szó, melyet a tudomány Wosinsky Mór máig érvényes meghatározása szerint „a mészbetétes kerámiák” népének nevezett. (Tolna Megyei Népújság, 1974. augusztus 19.)

50 ÉVE Kávét főzött a betörő. Éppen befejezte munkáját a Tolna megyei Állami Építőipari Vállalat szekszárdi, Mészáros Lázár utcai irodájának takarítónője, amikor észrevette, hogy a munkaszüneti napok alatt betörő járt a helyiségben. Két kazettából mintegy négyezer forint tűnt el. A bűnöző rendíthetetlen nyugalmára jellemző, hogy a társadalmi tulajdon megkárosítása közepette kávét főzött magának. (Tolna Megyei Népújság, 1974. augusztus 23.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában