Hajdan

2024.08.27. 13:53

Sebesültek érkeztek a szekszárdi kórházba

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Képünk illusztráció

Forrás: origo.hu

110 ÉVE Az első sebesült katonák Szekszárdon. Mint a futótűz terjedt el folyó hó 21-én a városban, hogy a délután 5 órakor érkező vonat a harctérről (az I. világháború szerbiai frontjáról - a szerk.) sebesült katonákat hoz. Szekszárd közönségének százai már d. u. 5 óra előtt várták a vasúti állomásnál a hős fiakat meleg szeretettel és virágokkal. A várakozók között voltak : Kovács Sebestény Endre főispán, Forster Zoltán alispán, a szekszárdi Vöröskereszt Egyesület tagjai testületileg, az orvosi kar több tagja és még igen sokan. A vonat pontosan érkezett meg a huszonhárom sebesülttel, akik közül csak három súlyosan sebesült, mig a többiek könnyen sérültek. Kinek a feje, kinek a karja és lába van meglőve. Ezek mind Szabács bevételekor sebesültek meg. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. augusztus 23.)

110 ÉVE Kórház Tolnán. A tolnai iskolákat kórházakká alakították át, melyhez a szükséges berendezést a nemeslelkü közönség hazafias áldozatkészsége hamarosan összehozta. A bevonult hadfiak visszamaradt családjai számára is tekintélyes összeget gyűjtött a nőegylet.  (Tolnamegyei Közlöny, 1914. augusztus 23.)

110 ÉVE Őfelsége születésnapja. Hétfőn a délutáni órákban már nagy néptömeg gyűlt össze Szekszárdon, a főtéren. Lelkesedéssel olvasták Kovács Sebestény Endre főispán lelkes hangú felhívását, mely katona-nap tartására szólította fel a király (I. Ferenc József - a szerk.) születése napja alkalmából a közönséget.  Estére kelve pedig az esős-zivataros idő dacára is, nagy lelkes tömeg fáklyás-zenével tüntetett a magyar király iránt érzett meleg szeretetével. A városházáról indult el a menet, s a Bezerédj , Széchenyi és Vár-utcán át tért vissza ismét a városházára, ahol dr. Zsigmond Ferenc ügyvéd, lelkes szavakban szólott a városháza kivilágitott tanácstermében tartózkodott főispánunkhoz, hogy Szekszárd lakosságának király szeretetét őfelsége előtt tolmácsolja. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. augusztus 23.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában