Civil szervezet

2024.09.13. 20:00

Új közösség alakul a megértés és támogatás égisze alatt

A DORKO, vagyis a Diszfunkcióval Optimistán Remény Közösség Oktatás egy fiatal civil közösség, amelynek célja, hogy támogassa azokat, akik valamilyen kihívással küzdenek családi vagy személyes életükben. Bátai Anita és csapata szívügyüknek tekintik, hogy a nehéz helyzetekben is reményt nyújtsanak.

Balogh Éva

Bátai Anita és férje, Attila saját életük nehézségeiből merítették az inspirációt a közösség létrehozásához. A családjukban előforduló problémák ráébresztették őket arra, hogy mennyire fontos lenne időben segítséget kapni. – Gyerekként sokszor éreztem, hogy szükségem lett volna valakire, aki segít, és talán a szüleim is kértek volna támogatást, ha lett volna kihez fordulni – mondja Anita.

Ez a tapasztalat vezette őket arra, hogy létrehozzanak egy közösséget, ahol nem a problémák elnyomásán van a hangsúly, hanem a megelőzésen, az optimizmuson, a fejlődésen és a támogatáson. A DORKO célja, hogy a családok és egyének ismerjék a kockázati tényezőket, megoldásokat, alternatívákat és a megelőzésbe fektessenek energiát. Akinél mégis tartósan vagy átmenetileg fennáll valamilyen működési probléma, esélyt kapjanak arra, hogy kilábaljanak a nehézségekből, csökkentsék azok ártalmait és a diszfunkcionális működés helyett egészségesebb, kiegyensúlyozottabb életet élhessenek. Tehát olyan családokat és egyéneket támogatnak, akik előre gondolkodnak, és időt, energiát fektetnek a megelőzésbe, vagy különböző traumatikus események miatt, mint például alkoholizmus, válás, vagy más nehézségek, nem tudnak megfelelően működni.

DORKO
Bátai Anita és férje Attila, a DORKO elindítói (fotó: Facebook)

Közösség és kapcsolódás – A DORKO szíve

A DORKO közössége nemcsak a problémákra fókuszál, hanem arra, hogyan lehet megelőzni azokat. Anita és csapata olyan programokat szerveznek, amelyek erősítik a szociális kompetenciákat, legyen szó gyerekekről vagy szülőkről. A személyiségfejlesztő csoportok, a közös játékok és a táborok mind abban segítenek, hogy a résztvevők felismerjék: a legnagyobb kihívásokban is van lehetőség a növekedésre és tanulásra.

– Azt szeretnénk, ha a következő generáció már képes lenne felülírni a családi mintákat, és megtanulná, hogy mindig van esély a változásra – mondja Anita. A közösség célja, hogy a gyerekek és a szülők is olyan eszközökkel gazdagodjanak, amelyek segítenek megelőzni a családi problémák elmélyülését, és egészségesebb viselkedésmintákat alakítsanak ki.

Egyszerű ötletek, nagy hatás

A DORKO egyik legnagyobb ereje a közösségi élményekben rejlik. Olyan egyszerű dolgok, mint a közös társasjáték, sütés–főzés vagy épp egy éjszakai csillagmegfigyelés is képesek összekovácsolni a családokat. – Volt egy kisfiú, aki egy törés miatt nem tudott focizni egész nyáron, az ő helyzetét akartuk könnyebé tenni, mikor a társasjáték esteket elkezdtük – meséli Anita. A nyári sátortábor, a „dorko társas” esték és a csillagles is mind olyan alkalmak, ahol a gyerekek és szüleik megtapasztalhatták, milyen erős összetartó ereje van a közös élményeknek. – Azt akarjuk megmutatni, hogy a családok megtalálhatják az együtt töltött idő örömét egyszerű dolgokon keresztül is.

Tervek és jövőkép

A DORKO jövője is tele van izgalmas tervekkel. Hamarosan elindul a „Dorko Foci” program, ahol apa és fia közös időt tölthet heti rendszerességgel. Anita számára fontos, hogy ne csak a gyerekek, hanem a szülők is aktívan részt vegyenek a közösség életében, ezért rendszeresen szervez tréningeket és foglalkozásokat anyukáknak és apukáknak is. Ahogy a feladatok sokasodnak, újabb segítőkre is szükség van, így most a fókusz új önkéntesek felkutatásán és képzésén van, akik segíthetnek a programok szervezésében és lebonyolításában. – Nagyon hálás vagyok azoknak, akik eddig segítettek nekünk, de szükségünk van további emberekre, akik szívvel–lélekkel tudnak csatlakozni a munkánkhoz – osztja meg Anita.

Vezetőség és összefogás

A DORKO-t Bátai Anita vezeti, mellette férje, Bátai Attila és Bíró Judit az elnökségi tagok. A csapat színes, kreatív  és széleskörű szakmai háttérrel rendelkezik, és mindannyian hisznek abban, hogy a jó kapcsolódások képesek jobbá tenni a világot. A DORKO nemcsak egy civil szervezet, hanem egy hely, ahol a nehézségek is lehetőséggé válnak a növekedésre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában