Közeleg a dunai árvíz

2024.09.17. 17:15

Nincs veszélyben Szekszárd vízellátása

Szeptember 12-én a Duna vízmagassága Fadd-Domborinál 80 centi volt, öt nappal később, 17-én 5 méternél tart és a szakemberek úgy számolják, hogy még 3 és fél métert emelkedhet. Berlinger Attila, Szekszárd polgármestere a Dombori határában, a Dunától pár méterre lévő víztermelőkutak szomszédságában tartott sajtótájékoztatást arról, hogy nincs veszélyben Szekszárd vízellátása.

Mauthner Ilona

Óráról órára emelkedik a Duna vízszintje, és erről a saját szemünkkel is meggyőződhettünk kedden délután Dombori határában. Takács Péter, az E.R.Ö.V. Zrt. vezérigazgatója elmondta, itt 9 víztermelő kút biztosítja a megyeszékhely vízellátását. A kutakat 2015-ben adták át új vízhálózat kiépítésével. A dunai árvíz valaha mért legmagasabb árvízszintje fölé másfél méterrel építették meg a kutakat, amelyeket vízzáró vasbeton vesz körbe. Nincs veszélyben Szekszárd vízellátása.

Berlinger Attila polgármester
Takács Péter (balról) és Berlinger Attila a Dombori határában lévő kutaknál tartott sajtótájékoztatót Fotó: Denes Martonfai

Nincs veszélyben Szekszárd vízellátása, az árvíz ellenére sem

A jelenlegi számítások szerint 8 méter 60 centire várják a tetőzést, ami alapvetően a kutak töltésének a feléig ér majd, tehát nem veszélyezteti a város ivóvízellátását. Az E.R.Ö.V. munkatársai minden nap ellenőrzik a vízállást, ha kell – számításaik szerint – e hét vége felé csónakkal is bemennek a kutakhoz. Az áramfejlesztőket is úgy építették ki, hogy ha magasabb lenne a víz, akkor is tudják a kutakat működtetni. A tisztavíz medencéket is folyamatosan töltik, egy napig akkor is ellátná ez a várost, ha sokkal nagyobb lenne a baj. De erről szó sincs, erősítette meg Berlinger Attila polgármester.

A vizet megfogni kellene tározókban és nem elengedni

Annak idején azzal a gondossággal épültek a víztermelő kutak, hogy abszolút biztonságban legyenek akkor is, ha jön az árvíz – mondta Szekszárd város polgármestere, Berlinger Attila. Azért építették ezeket a dunai árvíz valaha mért legmagasabb árvízszintje fölé másfél méterrel.

A katasztrófavédelmi igazgatósággal, a szakhatóságokkal napi kapcsolatban vannak. Mindnyájan megerősítették, Szekszárd a Duna árhullámától védett környezetben van, mondta a polgármester. 

Sokan emlékeznek még, hogy 2013-ban volt hasonló helyzet, akkor Bátán napokon keresztül folyt a védekezés. Akkor azt a tanulságot vonták le az illetékesek, hogy készen kell állni hasonló helyzetekre

A polgármester azt is elmondta, az árhullámokhoz való hozzáállásunkon is változtatni kellene. A vizet megfogni – különböző tározókban – kellene, és nem elengedni, hiszen jó példa erre az idei év is. A hónapokig tartó aszály miatt milliárdos a kár a mezőgazdaságban. Ha a tározókban lett volna víz, enyhíteni lehetett volna a szárazságon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában