Hajdan

2024.08.27. 15:39

Négy ökröt sújtott a villám

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció: M. K.

130 ÉVE Ásatás. Wosinszky Mór szegzárd-belvárosi esperes-plébános, hírneves régész, ki már a megye több helyén tartott eredményes régészeti ásatást, jövő kedden Kajmád puszta környékét fogja felkutatni, hogy a földben elrejtve levő régiségeket napfényre hozva, megmentse az enyészettől és felhasználhassa Tolnavármegye monográfiájának megírásához becses anyagul. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. augusztus 19.)

130 ÉVE A bankócsinálók. Legújabban Simontornyán tartóztatott le a csendőrség két embert, akik részesek a bankópróssel űzött csalásnak. Gallai István évek óta szegény földmivesektől pénzt csalt ki azon ígérettel, hogy háromszor annyi hamis bankót ad érte. Nagy István 50 frtért eladott olyan bankócsináló masinát, mellyel őt is becsapták. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. augusztus 19.)

130 ÉVE  Villám által agyonsujtott ökrök. Jó kedvvel szántogatott folyó hó 10-én Gangl János jómódú gazda Györköny község határában s e közben hirtelen fellegek tornyosultak az égen, melyekből lecsapott a villám és agyonsujtotta az eke elé fogott négy szép ökröt. A gazda is eszméletlenül terült el a földön és csak néhány óra múlva tért magához. (Tolnamegyei Közlöny, 1894. augusztus 19.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában