Bezerédj-díjjal ismerték el

2024.09.13. 17:30

Huszonkét év után távozik Magyarkeszi polgármestere

Kovács Erzsébet, Magyarkeszi polgármestere huszonkét éves polgármesteri pályafutását zárja, miután nem indult a 2024-es júniusi önkormányzati választásokon. Szeptember elején, Tolna Vármegye Napján Tolna Vármegye Önkormányzata Bezerédj István-díjjal ismerte el munkásságát. Huszonkét évéről vallott.

Brunner Mónika

A Bezerédj István-díjat Fehérvári Tamás, Tolna Vármegye Közgyűlésének elnöke és Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára adta át Kovács Erzsébetnek (Fotó: Balogh Éva)

Kovács Erzsébetet, Magyarkeszi polgármesterét Bezerédj István-díjjal ismerte el Tolna Vármegye Önkormányzata, a kitüntetést szeptember másodikán vette át a Tolna Vármegye Napja ünnepségen. Huszonkét évig vezette a települést. 

– Nagyon meglepett, hogy én kaptam a díjat, nem gondoltam. Megtiszteltetésnek éreztem, és nagyon megható volt az ünnepség – mondta Kovács Erzsébet. 

Huszonkét év után távozik 

Magyarkeszi település polgármestereként a feladataival kapcsolatban megosztotta, hogy 2002-ben választották meg először polgármesternek, pontosan huszonkét éve. A célja az volt, hogy Magyarkesziben az önkormányzat és a meglévő intézmények működjenek, kiemelten az iskola és az óvoda. Legyenek felújítva az épületek, valamint folyamatosan újítsák fel az elhasználódott belterületi utakat, járdákat, árkokat. Természetesen mindenhez pályázat kellett. Fontos volt a civil szervezetek, csoportok segítése, gyermekeknek szánt és hagyományos rendezvények megszervezése. 

– Fontosnak éreztem mindezt a munkát, mert itt születtem, itt élt a családunk, itt kezdtem a pályámat. Sok gyereket tanítottam és a gyerekek szabadidejét szerveztem évekig, ami az akkori korosztálynak sok szép élményt adott – tette hozzá Kovács Erzsébet. 

Magyarkeszi helyzete 

Arról is beszélt, hogy Magyarkeszin jelenleg ezerszázhetvenen élnek. A település infrastruktúrájára jellemző, hogy csak a szennyvízelvezetés nem megoldott, a belterületi utak kilencven százaléka felújított, a munkaképes lakosok nagy része a városokban lévő gyárakban dolgozik vagy a helyi vállalkozóknál, illetve az önkormányzati intézményekben. Hetven iskolás és negyven óvodás jár a település iskolájába és óvodájába. 

Kovács Erzsébet így vallott arról, hogy nem indult a 2024-es júniusi önkormányzati választáson:  – Tulajdonképpen a huszonkét év tartalmazott sok szépet és jót, de nyilván volt árnyékos oldala is. 

A további feladatairól elmondta, hogy szeretné az alapítványi munkát segíteni Magyarkeszin, pályázatokat írni, a gyerekek kézműves foglalkozását és táborokat szervezni. Továbbra is vezeti a három évtizede működő Magyarkeszi Hagyományőrző Népdalkört. Szeretne sokat kirándulni, továbbra is foglalkozik foltvarrással, valamint a családjával. 

Az életébe sok minden belefér

Kovács Erzsébet Magyarkesziben született. A helyi általános iskola elvégzése után a Bonyhádi Petőfi Sándor Gimnázium orosz tagozatos osztályában érettségizett, majd a Kecskeméti Óvónőképző Intézet levelező tagozatán államvizsgázott 1980 júniusában. A Kaposvári Tanítóképző Főiskola szekszárdi kihelyezett tagozatának általános iskolai tanító szakán 1988 júniusában diplomázott. Dolgozott a Magyarkeszi óvodában, a Magyarkeszi Általános Iskolában, pedagógusi pályafutása alatt a helyi könyvtárban is tevékenykedett, majd három évtizede szervez kézműves tábort. 

Nyugdíjas klubot, országosan is sikeres népdalkört működtet, több népdalkör népzenei találkozóit szervezi. Társszerzője és szerkesztője a Magyarkeszi történetét bemutató „Keszi történet” című könyvnek, megjelentette a „Mesél a múlt” című Magyarkeszi régi képekben című könyvet is. Szervezi az elszármazottak találkozóját, a Keszi nevű települések találkozóját. A Magyarkeszi Fogathajtóverseny szervezésében tizenöt éven keresztül vett részt. 

Huszonkét évvel ezelőtt indult először a polgármesteri címért. Polgármesterként több, mint másfél milliárd forintot nyert pályázatokon a település élhetővé tételére, fenntartására, intézmények felújítására, hátrányos helyzetű gyermekek hasznos szabadidő eltöltésére. Számítógépkezelői-használói, pályázatírói, valamint népi kismesterségoktatói végzettséget is szerzett. Minimális szabadidejét családja mellett foltvarrással és kertészkedéssel tölti. A foltvarrás során készült munkáit jótékony célokra ajánlja fel.

Kovács Erzsébet értékteremtő munkája, Tolna vármegye és szűkebb hazája, Magyarkeszi iránti elkötelezettsége, közösségi szerepvállalása, a civil szférában kifejtett folyamatos, önzetlen jelenléte, valamint Magyarkeszi község lakóinak jóléte érdekében több, mint két évtizeden át végzett áldozatos, szakértő, közösségépítő, településvezetői munkája tette érdemessé a Tolna Vármegye Önkormányzatának Bezerédj István kitüntető címére. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában