Előadás

2024.09.15. 13:51

A békés együttélés jellemezte őket

Sokan voltak kíváncsiak Tresz Péter előadására, aki a Cikádor újság hasábjain korábban már publikálta helytörténeti kutatásainak eredményeit. A bátaszéki németek történetéből az 1718-tól 1848-ig tartó időszakot elemezte és ismertette az érdeklődőknek.

Mauthner Ilona

Az előadó részletesen mesélt az oktatásról, orvoslásról, iparosok számáról, katonai helyzetről, a település fejlődéséről vagy a népesség alakulásáról, amely igen érdekes adatokat mutatott. 

Gyökeret eresztve volt az előadás címe, mely a bátaszéki németek történetéről szólt
Gyökeret eresztve volt az előadás címe, mely a bátaszéki németek történetéről szólt
Forrás: BátaszékMost/ Facebook

Míg 1711-ben lakatlan volt Bátaszék, addig 1721-ben már a feljegyzések szerint 300-400 ember lakhatott itt, akiknek egyharmad része német, egyharmada  magyar és egyharmada rác (szerb) származású volt. 1728-ban azonban már négyszeresére nőtt a német nemzetiségiek száma, duplájára a magyarok létszáma, a rácoké viszont nem változott. 

Az előadó elmondta, 1753-ban és '54-ben Bátaszék lakossága 2200 fő volt, majd közel 50 év múlva 3400 lakost tartottak nyilván, akik a korabeli feljegyzések alapján „szolid indulatúak és jótanácsra hajlandók" voltak. 

1842-ben nem sokkal voltak kevesebben, mint ma az itt élők, vagyis akkor 5300 főt írtak össze. Az első német telepesek megjelenésétől kezdve, a magyarországi németeket az erős, összetartó közösségek kialakulása, a szorgalom és spórolás mellett a többi nemzetiséggel való békés együttélés is jellemezte. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában