Zsidó fesztivál

2024.09.15. 12:09

Sabbatot tartottak Bonyhádon

Sabbat elnevezéssel zsidó fesztivált rendeztek Bonyhádon szeptember 13-án. Délelőtt a neológ zsinagógában Hetesi Beáta, a Max Nordau Magyar-Izraeli Baráti Társaság Egyesület elnöke fogadta a betérőket, akiket sólet-kóstolás és zsidó dallamok vártak.

Máté Réka

Délutánra elállt az eső, így a következő programhoz, a Sétafesztiválhoz közel húszan csatlakoztak. Szabó Tibor történész, a Völgységi Múzeum munkatársának vezetésével felkeresték az ortodox és a neológ zsinagógát, valamint a neológ temetőt. A séta során a résztvevők megismerkedhettek az egykor Bonyhádon élő zsidóság történetével, és azt is megtudhatták, hol volt a zsidó fürdő, hol készítették a maceszt, mely épületekben laktak rabbik, hol volt iskolájuk, és merre terelték őket a gettóba, ahonnan a haláltábor felé vitte őket a vonat…

Sabbatot tartottak Bonyhádon
A Sétafesztiválhoz közel húszan csatlakoztak Fotó: Máté Réka
Fotó: Mate Reka

Sok érdekes információval lettek gazdagabbak a sétához csatlakozók, többek között a két évvel ezelőtt Bonyhádon elhelyezett botlatókövekről és azokról is hallhattak, akiknek emléket állítottak ezekkel a városban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában