Találkozó

2024.09.15. 11:49

Elköszönt Zomba polgármestere

Félszázan voltak pénteken este Zombán, a művelődési házban. Szűcs Sándor hívta meg a barátokat, a munkatársakat, hogy felidézzék azt az eltelt majd negyedszázadot, amelynek során ő volt a település polgármestere.

Szepesi László

Már három ciklus, 12 év óta képviselő volt az önkormányzatnál, s nem készült arra, hogy polgármester lesz. Akkor biztatták sokan, hogy induljon a választáson, mikor a korábbi polgármester megbetegedett. Így lett 2012-ben a település első embere, s több cikluson át töltötte be ezt a tisztséget. Még 2019-ben újra indult a voksokért, de akkor már eldöntötte, ez az öt év lesz az utolsó, amikor ő áll települése élén, s most átadja utódjának a stafétabotot.

Elköszönt Zomba polgármestere
Szűcs Sándor és Potápi Árpád János Fotó: Makovics Kornél
Fotó: Makovics Kornel

A péntek esti találkozón felelevenítették a bő két évtized során eltelt időt. Szó volt sikerekről, arról, hogy kik segítettek azokat elérni, s beszéltek a gondokról is.

Szűcs Sándor ősei a Felvidékről jöttek Tolnába, ő már Murgán született. Ott volt gyerek, ott tanulta meg szüleitől, nagyszüleitől, milyen a munka. Már tizenkét évesen dolgozott a földeken, nagyapja hátára tette a réztartályos Vermorelt, s permetezte a szőlőt. Később a BHG-ban a cross bar telefonközpontok gyártásában serénykedett, végigjárva a tisztségek lépcsőfokait, majd kilenc évet töltött a gázszolgáltatónál, éppen abban az időben, amikor a megyében kiépült a gázhálózat. A nagy beruházás során rengeteg ismerettel, s ismeretséggel gyarapodott, s mikor polgármester lett, ezek is segítették a munkában.

Az fehér asztal mellett folytatódott találkozón ott voltak azok, akikkel együtt dolgozott a településért. Eljöttek régi munkatársak, képviselők, vállalkozók, a környező települések polgármesterei, Potápi Árpád a térség országgyűlési képviselője. Szóba került az iskola átépítése, a sportcsarnok építése, beszéltek a közlekedésről, említették, hogy volt egy illegális szeméttelep, ami sok gondot okozott, de végül hasznos lett a településnek. S egyebek közt az is, szerencsés döntés volt, hogy a járások kialakításakor Bonyhádhoz kerültek.

Idén már nem indult a polgármesterségért. Azt mondta, bár még cseppet sem fáradt, s a rengeteg tapasztalat birtokában tudná gond nélkül folytatni ezt a munkát, mégsem szeretné, hogy netán azt mondanák, fizikailag vagy szellemileg nem felel meg ennek a feladatnak. És úgy mondja, azért is, mert inkább a szabad életet akarta választani, amikor azt csinálhat, amit ő akar. Van is mit, s hogyan. Nagyszülei, szülei gazdálkodtak, neki van még fél hektár szőlője, meg egy hektár, ahol kertészkedik, van fólia sátra, a mezőgazdaságban dolgozik, ebbe nőtt bele. Gyerekei mind megállják helyüket az életben, s nemrég múlt négyéves az unokája, akivel még sok időt szeretne eltölteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában