Emléktábla

Tegnap, 12:49

Czakó Gáborra emlékeznek szülőfalujában

Czakó Gábor Csaba tiszteletére emléktáblát avattak szeptember 15-én szülőházának falán Decsen.

Farkas Eszter

Czakó Gábor Csaba tiszteletére emléktáblát avattak szeptember 15-én szülőházának falán Decsen, a Petőfi utcában. Az eseményen a Decsi Hagyományőrző Férfikórus és Decsi Kiss János is közreműködött, ezzel tisztelegve a Kossuth- és József Attila-díjas író, nyelvrégész emléke előtt. Czakó Gábor, aki hosszú betegség után 82 évesen hunyt el, 1942-ben született ebben a kis Tolna megyei faluban, és pályafutása során kiemelkedő irodalmi, szerkesztői és újságírói tevékenységet folytatott.

Czakó Gáborról emlékeztek meg

Czakó Gábor jogászként végzett a Pécsi Tudományegyetemen, majd több kulturális és katolikus lapnál dolgozott szerkesztőként, főszerkesztőként, és jelentős szerepe volt a katolikus újságíróképzés hazai megszervezésében is. Irodalmi művei közül kiemelkednek a Várkonyi krónika és a Luca néni föltámadása című regényei, de a 77 magyar rémmese sorozat is nagy hatású műveinek sorába tartozik. A nyolcvanas évek óta munkásságát a keresztény etikai indíttatás jellemezte.

 

Munkásságát számos díjjal ismerték el, köztük Kossuth-díjjal, és 2019-ben a Nemzet Művésze címet is elnyerte. Czakó Gábor szellemi öröksége tovább él, Decs pedig méltón ápolja emlékét. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában