Helyi sport

20 órája

A metkovici világbajnokságon mutatkozik be a nagyközönség előtt Jámbor Lotti

Negyven fős magyar küldöttséggel rajtol csütörtökön a horvátországi Metkovicben a felnőtt, U23 és ifjúsági maratoni kajak-kenu világbajnokság. A legfiatalabbaknál a szekszárdi Jámbor Lottiért, az idősebbeknél a paksi Kiszli Vandáért szoríthatunk.

Berg Sándor

Kiváló idényét koronázhatja meg a világbajnokságon Jámbor Lotti, a szekszárdiak tehetsége. A 2009-es születésű kajakos a sportág gyorsasági és maratoni szakágában idén is letette a névjegyét, csak utóbbinál maradva: májusban a serdülők és az ifjúságiak között sem talált legyőzőre a Kadler Gusztáv Maraton Magyar Bajnokságon, ahogy az idősebb korosztályban a maraton válogatót is megnyerte 18 kilométeren, ahol a rövid körön bronzérmes lett.

Jámbor Lotti csütörtök délelőtt ül hajóba a metkovici világbajnokságon
Jámbor Lotti csütörtök délelőtt ül hajóba a metkovici világbajnokságon
Forrás: Szekszárdi Kajak-Kenu SE

A győri sikereivel jogot szerzett magának, hogy elinduljon a júliusi Európa-bajnokságon, azonban azt egy időben rendezték a gyorsasági magyar bajnoksággal, így végül nem indult el a Poznanban rendezett kontinensbajnokságon. Szegeden végül egy aranyat és egy ezüstöt szerzett.

Jámbor Lotti számára csütörtökön érkezik el a lehetőség, hogy nemzetközi mezőnyben is megmutathassa tudását, az ifjúságiak versenyére 9 órakor kerül sor a Neretva folyón, ahol közel 18 kilométert kell megtenniük az indulóknak.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség és az Atomerőmű SE Örökös bajnoka, Kiszli Vanda két számban áll rajthoz a Metkovicben, csütörtökön a rövid körös verseny előfutamában (a döntőt pénteken rendezik), szombaton a klasszikus távon  szoríthatunk neki. A világbajnokságokon kilenc arany-, három ezüst- és egy bronzéremnél járó paksi kiválóság (ennél csak Csay Renáta sikeresebb 20 arannyal és 12 ezüsttel) a klasszikus távon címvédőként ül hajóba. 

A huszonhárom ellenfele között ott lesz a szerb Krisztina Bedecs, a dél-afrikai Nicole Birkett és Christie Mackenzie, a spanyol Eva Barrios és a svéd Melina Andersson, de nem lesz ott az Eb-második Tania Alvarez és a bronzérmes Czéllai-Vörös Zsófia, Kőhalmi Emese személyében viszont erős vetélytársat kapott.

Az egyesek versenye abból a szempontból is fontos lesz, hogy nemenként húsz indulási jogot osztanak ki az országok között a jövő évi Világjátékokra, amit a kínai Csengtuban rendeznek majd, számolt be róla a magyar szövetség.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!