Hajdan

2 órája

Szaporodott a sebesültek száma Szekszárdon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Illusztráció

Fotó: Fortepan/Komlós Péter

110 ÉVE Hósapka készítés. Kovács Dávidné a szekszárdi polgári leányiskola nemeslelkű igazgatójának lelkes felhívására városunk hölgyei kész örömmel vállalkoztak a csatatéren küzdő hős katonáink részére készítendő hósapkák, hasvédők, érvédők készítésére. A hazafias munkából a polg. leányiskola növendékei és a továbbképző tanfolyam látogatói is kiveszik részüket, akik a kézimunka mesternő útmutatása és vezetése alatt készítik a szükséges téli holmikat. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. szeptember 13.)

110 ÉVE Sebesült katonák. A csatatéren megsebesült hős katonák száma egyre szaporodik Szekszárdon is, ahol a polg. leányiskolában berendezett szükségkórházban lelnek gondos és önfeláldozó ápolást. A kötözést, gyógykezelést és ápolást dr. Kramolin Gyula tb. vármegyei főorvos vezetése alatt végzik. A sebesültek között több szekszárdi vitéz is van. A közönség sűrűn látogatja a szenvedő hadfiakat és minden jóval ellátja őket, hogy enyhítse a hazáért és királyért kapott sebeik fájdalmát. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. szeptember 20.)

110 ÉVE Szép megtiszteltetés érte. Weiss Mancikát, Weiss Ignácz dunaföldvári gabonakereskedő leányát Budapesten tartózkodásakor küldöttség kérte fel a Hernád-utcai iskolában elhelyezett s hadba induló csapatok zászlójának megkoszorúzása. Weiss Mancika egy nagy nemzeti színű szalagot kötött a zászlóra, azt megkoszorúzta, dicsőséget és győzelmet kívánt a zászló alatt majd harcoló katonáknak, majd egy nagy virágcsokrot osztott szét a katonák között, kik a virágot sapkájuk mellé tűzték. A zászló megkoszorúzása után a legénység éljenzett, az egész tisztikar pedig el búcsúzott Weiss Mancikától és megfogadták neki, hogy győzelmesen hozzák haza az általa megkoszorúzott zászlót. (Tolnamegyei Közlöny, 1914. szeptember 20.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában