Áradás

2 órája

Madocsán lakosságvédelmi intézkedésre volt szükség az árvíz miatt

Dunaföldvárnál már vasárnap tetőzött az árhullám, ami várhatóan a korábban prognosztizáltnál hamarabb vonul majd le. Madocsán mintegy hatszáz homokzsákkal védekeznek az árvíz ellen. Ott a víz néhány házat is veszélyeztet, de a legtöbbjük cölöpökre épült. Egyetlen ingatlan esetében volt csak szükség lakosságvédelmi intézkedésre.

Bencze Péter

Vasárnap egész nap rengetegen sétáltak a folyó dunaföldvári partján. Családok, fiatalok, és idősek, gyalog és autóval érkeztek, hogy az évek óta nem látott vízhozamú folyót szemléljék. Az észak Tolna-vármegyei településen igazi látványosságként vonult le az árvíz.

Kovács Ferenc traktorjának a kereke már vízben állt vasárnap délután Madocsán a dunai árvíz miatt.
Kovács Ferenc traktorjának a kereke már vízben állt vasárnap délután Madocsán, a dunai árvíz miatt.
Fotó: Bencze Péter

Dunaföldvárnál vasárnap tetőzött a Duna

A helyi csónakház volt a legnagyobb veszélynek kitéve, azt viszont jóelőre körbevédték homokzsákokkal. Dunaföldvár alapvetően nem az ártérbe épült település, így ott a Dunai áradás inkább látványosságnak számít, mintsem veszélyforrásnak. Egy nézelődő férfi azt mondta portálunknak, 2013 tavaszán a vízmérce 723. centiméterénél tetőzött a Duna, vasárnap délután viszont – az apadás megindulása előtt – 638 centiméternél megállt a vízszint emelkedése. 

Madocsán lakosságvédelmi intézkedésre volt szükség

Portálunk járt Madocsán is a múlt hét utolsó napjának délutánján. Ott, a Duna parton mintegy hatszáz homokzsákot töltöttek meg és helyeztek el a kritikus pontokon önkéntesek, polgárőrök, és a katasztrófavédelem munkatársai.

Kovács Ferenc régóta él életvitelszerűen mintegy húsz méter távolságra a folyó medrétől. Ő az egyetlen, akinek az udvarában úgynevezett lakosságvédelmi intézkedés elrendelésére volt szükség. A férfi egész nap, folyamatosan járat egy dízel aggregátort. Az udvarába lassan betörő vizet szivattyúzza vele vissza a Duna medrébe. Azt mondta, az előrejelzések alapján náluk vasárnap már megindult az apadás, így nem számít arra, hogy olyan károk érik, mint 2013-ban. Akkor a víz teljesen betört a házába, ő maga is csak az ablakon keresztül tudott közlekedni. Az ingatlant viszont sem akkor, sem most nem hagyta el, megküzdött az árvízzel.

Baksa Ferenc, a település polgármestere azt mondta portálunknak, az áradással érintett területen még néhány nem régen épült hétvégi ház található. Azok viszont beton cölöpökre épültek, a víz így nem érte a küszöbeiket. Madocsán egyébként napok óta megfeszített munkával dolgoznak a rendőrség, a katasztrófavédelem, a helyi polgármesteri hivatal munkatársai és önkéntesek azon, hogy megvédjék a települést.

Bátán hétfőn várható az árvíz tetőzése

A szakemberek arra számítanak, hogy a hét első munkanapján Bátánál tetőzik a Duna. A településen már a múlt hét első felében elkezdtek felkészülni az áradásra, több mint tízezer homokzsákot megtöltve. A településen civilek, tűzoltók, és az önkormányzat munkatársai is napok óta megfeszített tempóban dolgoztak, hogy ne legyen nagy baj. Az első előrejelzések alapján a tetőzést még szerdára várták, ám mint ahogy az egész országban, így ott is hamarabb vonul le az áradás. Várhatóan még hétfőn.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában