Hajdan

2 órája

Ellenőrzés az atomerőműben

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Forrás: MW

30 ÉVE Ellenőrzés az atomerőműben. A Paksi Atomerőmű 2. blokkján befejeződött a szokásos évi fűtőanyagcsere és karbantartás. Az ismétlődő ellenőrzések során 1994. szeptember 19-én megállapították, hogy a reaktort határoló zárt épületrész hermetikussági helyzete és az abban lévő egyik technológiai rendszer állapota eltér az üzemeltetési szabályzatban rögzítettektől. A felismerést követően azonnal intézkedtek és tervszerűen folytatódott a blokk indítása. Annak ellenére, hogy az atomreaktor állt, az esemény minősítését a szigorú előírások szerint el kellett végezni. A Nemzetközi Nukleáris Esemény Skála alapján az eltérést a rendellenesség kategóriába és a legenyhébb, 1 fokozatba sorolták. (Tolnai Népújság, 1994. szeptember 21.)

30 ÉVE Kevés a szarvas borjú. A Gemenci erdőben az idei szarvasbőgés idején, szeptemberben a szokásosnál kevesebb gímszarvast lőnek ki a vadászok, mert az állomány hatalmas veszteséget szenvedett tavasszal, sok szarvasborjú elhullott. A pusztulás oka az, hogy a magas dunai árhullámot követően májusban nagyon fölmelegedett a levegő, gyorsan szaporodtak a szúnyogok, teljesen beborították a vérszívó rovarok a gyenge borjak testét. De a szoptatást is akadályozta a szúnyoginvázió, ugyanis a szarvastehenek gyakran bemenekültek az árvíz után visszamaradt erdei vizekbe, hogy védjék magukat, a hideg víz hatására pedig kevesebb lett a tejük. (Tolnai Népújság, 1994. szeptember 21.)

30 ÉVE Kajakos kiválóságok. Az elmúlt hétvégén Pozsonyban rendezték meg három ország (Szlovákia, Csehország, Magyarország) serdülő kajakosainak válogatott találkozóját, amelyen az Atomerőmű SE három versenyzővel – Siebel Lajos, Kozmann György és Feil Imre – is képviseltette magát. Kozmann György és Siebel Lajos egyaránt két-két aranyéremmel járult hozzá a magyar válogatott sikeréhez. (Tolnai Népújság, 1994. szeptember 21.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában