Hajdan

2 órája

A sikeres Hangár-produkcióról videofelvételt készített az osztrák televízió

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

40 ÉVE Olajálló kesztyű. A dombóvári Unió Ipari Szövetkezet kollektívája – a kongresszusi és felszabadulási versenyben – többek közt vállalta, hogy termelésével hozzájárul a külkereskedelmi egyensúly javításához, importpótló cikkek gyártásával. Az első ilyen termék – az olajálló munkavédelmi kesztyű – gyártása már megkezdődött. Eddig tőkés importból biztosították országosan az ellátást, most ez lehetővé válik hazai forrásból. A szövetkezet szakemberei – Szöllősi István technológus, Illés Béla, a gumiüzem vezetője és Gyöngyösi Tibor üzemvezető-helyettes – kikísérletezték a nitrilkaucsuk alapanyag kesztyűgyártásra való felhasználását. Ez az anyag ellenáll nemcsak a víznek, mint a „közönséges” gumikesztyű, hanem a benzinnek, egyéb kőolaj-származékoknak, aromás és klórozott szénhidrogéneknek. A KERMI már megvizsgálta és jó minősítést adott az új termékre. (Tolna Megyei Népújság, 1984. szeptember 16.)

40 ÉVE Színestévé alkatrészek. A felsőnyéki Egyetértés Mgtsz azzal a céllal, hogy egész évben folyamatosan munkalehetőséget tudjon biztosítani nődolgozóinak – a Videoton Rádió és Televízió Gyárral együttműködve – megszervezte a nők foglalkoztatását. Tavaly októbertől huszonkét nő bérmunkában tápegységeket és kijelzőket készít a Videoton márkájú színes televíziókhoz. A teljesítménybérben dolgozó asszonyok az eltelt egy esztendő alatt elsajátították a különböző munkafogásokat és ennek köszönhető, hogy „szalagmunkájuk” 120 százalékos. Naponta 180 darab tápegység és 160 darab kijelző kerül ki a kezük alól. (Tolna Megyei Népújság, 1984. szeptember 18.)

40 ÉVE Hangár siker. A tamási Hangár együttes az osztrák Frankie’s zenekar meghívása alapján részt vett a Wiesenben megrendezett slágerfesztiválon. A rangos együtteseket felvonultató mezőnyben – többek között a népszerű Dzsingisz Khán is szerepelt – a tamásiak egyórás saját programot adtak a hatezer férőhelyes fesztiválsátor közönségének. A nagy sikert aratott Hangár-produkcióról videofelvételt készített az osztrák televízió, és rádióriportban is bemutatták őket. (Tolna Megyei Népújság, 1984. szeptember 20.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában