Az őcsényi pilóta Texasban is remekelt (videó)

Banó László, az Őcsényi Repülőklub elnöke a világ legnagyobb vitorlázórepülő versenyén bizonyította kivételes tehetségét. A 2024-es Vitorlázórepülő Világbajnokságon, amelyet Texas állam hírhedten forró városában, Uvaldében rendeztek meg. Banó László a magyar csapat részeként képviselte hazánkat.

Farkas Eszter

A texasi Uvalde augusztusban immár harmadik alkalommal adott otthont a Vitorlázórepülő Világbajnokságnak. A helyszín nem ismeretlen a repülős közösség számára, azonban az extrém időjárási viszonyok és a hőség idén különösen próbára tette a világ minden tájáról érkező pilótáit. A versenyen huszonkét nemzet hatvannégy pilótája állt rajthoz három különböző kategóriában. A magyar csapatot Banó László, Negró Kornél, Hamar Zoltán és Szabó Péter alkotta, akik minden nap a hatalmas távok és a kegyetlen texasi klíma ellenére is a maximumot hozták ki magukból.

Banó László és a magyar delegáció Texasban
A magyar delegáció Texasban
Fotó: Beküldött fotó

Banó László a kétüléses, 20 méteres géposztályban versenyzett egy felszálló motoros Twin Shark géppel, amelyet Csehországból konténerben szállítottak a helyszínre. A repülőgép három és fél hetes hajóúton jutott el Texasba, ahol Banó László és társa komoly kihívások elé néztek. A napi hőmérséklet gyakran meghaladta a negyven celsius fokot, ami a pilóták és a földi csapat számára is embert próbáló körülményeket teremtett. Az izzasztó hőség, a magas páratartalom és a gyakori zivatarzónák komoly veszélyt jelentettek a versenyzőkre.

Kiemelkedő Teljesítmény a Világbajnokságon

A világbajnokságon a pilótáknak 13 versenynap alatt kellett helytállniuk, ebből 12 napot számítottak bele a végső eredménybe. A versenynapok során Banó László és Negró Kornél naponta 450 és 650 kilométer közötti távokat repültek, ami négy és fél és hat és fél óra közötti repülési időtartamokat jelentett. A magas felhőalap és a stabil termikek kedveztek a távrepülésnek, de a nagy meleg és a zivatarok folyamatosan növelték a kihívásokat. A verseny szervezése feszes volt, a pilóták minden nap dél körül zárták a gridet, majd fél egy körül kezdődtek a felvontatások. Az izgalmas, szinte végletekig feszített tempóban Banó László és Negró Kornél remekül helytálltak.

A magyar csapat számára kiemelkedő eredmény, hogy a kétüléses gépek osztályában Banóék végül a 11. helyen végeztek, ami hatalmas teljesítmény a világ élvonalába tartozó pilótákkal teli mezőnyben. Az Open kategóriában Szabó Péter a 13. helyet szerezte meg, míg a 18 méteres géposztályban Hamar Zoltán a 21. helyen zárt. Ezek az eredmények méltóképpen tükrözik a magyar csapat kitartását és felkészültségét.

Banó László lányával, dr. Banó Alexandrával
Banó László lányával, dr. Banó Alexandrával
Fotó: Makovics Kornél

Banó Lászlót lánya, dr. Banó Alexandra is elkísérte, aki elmondta, hogy számára ez a világbajnokság nemcsak az első ilyen jellegű verseny volt, amelyen részt vett, hanem egy komoly tanulási folyamat is. A verseny alatt a csapatnak alkalmazkodnia kellett Texas eltérő légköri viszonyaihoz, amelyek jelentősen különböztek az európai tapasztalatoktól. Ahogy Alexandra fogalmazott: „Ilyenkor én vagyok apa földi segítője, szóval lelkesen tisztogatom a repülőt, hogy bogár- és pormentes legyen a felszállás előtt, és ugyanez a feladatom a leszállást követően is. Segítek a startra illetve a parkolóhelyre vontatásban, és tulajdonképpen minden másban is, különösen a földi irányításban.

A magyar csapat büszkesége

A világbajnokság nemcsak a pilóták számára volt különleges élmény, hanem a magyar csapat egészének is. A 22 nemzet közötti csapatversenyben Magyarország a 8. helyen végzett, ami kiemelkedő eredmény egy ilyen erős mezőnyben. Banó László és csapattársai számára ez az eredmény a kemény munka, a felkészülés és a kitartás megérdemelt jutalma volt. A csapatverseny során a magyarok a legjobbak között szerepeltek, amely tovább erősítette Magyarország helyét a nemzetközi vitorlázórepülés világában.

A verseny egyik legnagyobb kihívása az időjárás volt. A forróság és a magas páratartalom mindenkit próbára tett. Banó László azonban nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is kiemelkedően teljesített, hiszen a verseny során folyamatosan figyelni kellett az időjárás változásaira, a termikek kihasználására, valamint a a távrepülés közben az optimális sebesség megválasztására. Ezek mind olyan tényezők, amelyek nemcsak a pilóta tapasztalatát, hanem helyzetfelismerő képességét is próbára tették.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában