Már színesednek a bogyók

2024.07.12. 20:00

Lisztharmat és hőség, ez nyúzza most a szőlőt

Az elmúlt héten nem esett csapadék a borvidéken. Az utóbbi napokban a napi maximum hőmérséklet elérte a 39 fokot. A perzselő melegben a lisztharmat a vártnál kevésbé húzódott vissza. A lombozaton és a fürtökön is jelennek meg folyamatosan tünetek ebben a nagy melegben is.

Mauthner Ilona

A szőlő lombozatán és a fürtökön is jelennek meg folyamatosan lisztharmat tünetek ebben a nagy melegben is. A csonkázások általánosak, ez kissé szellősebbé teszi a szőlőt, de a napégés veszélye fokozódik, tájékoztatta lapunkat dr. Gabi Géza agrárszakmérnök

A lisztharmat miatt most nem szabad spórolni a permetezésen
A lisztharmat miatt most nem szabad spórolni a permetezésen
Fotó: Makovics Kornél - archív

Már vannak színesedő bogyók

A kékfrankoson már elvétve itt-ott zsendülő, színesedő bogyókat is látni. A kék csemegeszőlőkön (például a cardinálon) már több bogyó is előfordul beszínesedve.

Az elkövetkező időszakban továbbra is folyamatosan erős védelem szükséges a termés és a lombozat jó egészségi állapotának megőrzéséhez. A tőkéket folyamatosan védjük a lisztharmat ellen, mert egy kihagyott permetezés alkalmával akár 30 százalékos termésveszteséget is okozhat egy fertőzési hullám. Nehezíti a védekezést, hogy a friss, fiatal hajtások, amelyek a permetezéseket követően jelennek meg, nem védettek, és így azok gyorsan és erősen fertőződhetnek. Ezt csak úgy tudjuk megoldani, ha rövidítünk a permetezési fordulón.

Egyre több a lisztharmatos fürt

A lisztharmat a fürtökön egyre nagyobb számban jelenik meg. A legnagyobb veszélyt itt is a besűrűsödő lombozat jelenti. A következő egy hétre továbbra is meleg időt, labilis légkört és zivatarokat ígérnek. Ez a gombabetegségeknek kedvez. A betegség ellen permetezzünk felszívódó és kontakt készítmények kombinációjával. - tanácsolta a szakember.

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselés miatt. Leginkább a kén, a réz és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg időjárás fokozza a tünetek erősségét. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (7-10 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

Sok a rovarkártevő a szőlőben

Az enyhe telek, a kedvező tavaszi és nyári életfeltételek miatt sok rovarkártétellel találkozhatunk az ültetvényekben. A molyok, a kabócák, a filoxéra levéllakó alakja, lombfogyasztó rovarok egész serege károsítja a szőlőt. A rovarok a növényi vírusok aktív terjesztői, ezért az ellenük való védekezéssel nem csak a rovarok kártételét mérsékeljük, de a betegségek kialakulását is megelőzzük.

Ismét gond az amerikai szőlőkabóca

Az amerikai szőlőkabóca lárváinak károsítása folyamatos. A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca. A lárvák jelenleg többségében L4-es fokozatúak. 15 százalékos gyakorisággal L5-ös fejlődési fokozattal is lehet már találkozni.

A lárvák fejlődése intenzív, gyors az L5-ös lárvák növekvő aránya, valamint azok fertőzőképessége miatt a védekezések elvégzése időszerű és indokolt. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). 

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!