Magasabb lett a munkaügyi bírság

2024.07.26. 07:00

Mezőgazdasági munkabalesetek száma nem csökkent

Vármegyénk útjain nem számít ritkaságnak, hogy traktorokkal találkozunk, szinte mindegy, milyen évszak van, tavasszal a vetések miatt, nyár végén és ősszel a betakarítások miatt, a téli hónapokban pedig sokan vásárolnak műtrágyát, amit munkagépekkel szállítanak a telepükre. A halálos balesetek negyede-ötöde a mezőgazdasági munkabalesetek miatt történik, nagy része traktorokkal és más munkagépekkel való gázolás, ütközés miatt.

Mauthner Ilona

Évente számtalan munkabaleset történik Magyarországon, a mezőgazdaság pedig az egyik legveszélyesebb ágazatnak számít. Ennek több oka is van, többek között az, hogy sokan alkalmaznak alkalmi munkavállalót, és a helyismeret hiánya, a megfelelő oktatás elmaradása miatt nagyobb a mezőgazdasági munkabalesetek bekövetkezésének az esélye. 

Mezőgazdasági munkabalesetek száma Tolna vármegyében sem csökkent, főleg tavasszal és betakarításkor kell számítani traktorokra az utakon
Mezőgazdasági munkabalesetek száma Tolna vármegyében sem csökkent, főleg tavasszal és betakarításkor kell számítani traktorokra az utakon
Fotó: Makovics  Kornél / Forrás: Tolnai Népújság

A mezőgazdasági munkabalesetek megelőzhetőek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban az agrárágazatban még 18 volt a végzetes kimenetelű mezőgazdasági munkabalesetek száma, , 2017-re azonban 33 százalékkal, 2018-ra pedig további 17 százalékkal csökkent, majd  2019-ben azonban újra megugrott a számuk: összesen 679 baleset történt, melyből 8 halálos kimenetelű volt és 4 súlyos csonkulással járt. Mind a 12 esetet férfi szenvedte el. A Munkavédelem Foglalkoztatás - felügyelet adataiból pedig az derült ki, hogy 2020-ban 614 munkabaleset történt az agráriumban - ebbe beletartozik a mezőgazdaság, a halászat és az erdőgazdálkodás is -, ez jelentősen kevesebb a 2019-es évnél. A férfiak száma 2020-ban is dominált, hiszen 503 esetben történt velük baleset, míg a nőknél 115-ször.- írta az Agrárszektor.

Sok baleset volt Tolnában is az elmúlt években

Tolna vármegyében is sok traktoros baleset volt, például amikor Szakály irányából Tamási felé közlekedett egy szekszárdi férfi mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt szerelvénnyel, közben a mögötte szabályosan haladó autó vezetője jobbról akarta kikerülni a szerelvényt, ekkor a mezőgazdasági vontató nekiütközött.

Megrázó baleset volt, amikor egy traktoros Nagyvejkénél a helyszínen életét vesztette, amikor a felborult jármű rádőlt. Nem megfelelően kivilágított traktor közlekedett pár éve a 63-as főúton, Nagydorog külterületén, amikor egy mögötte haladó autós a traktorhoz kapcsolt talajlazítóba hajtott. A balesetet követően az autó utasa a kórházban meghalt.

Ugyanebben az évben, októberben, kora reggel Tengelic felől Szedres irányába közlekedett egy férfi egy mezőgazdasági vontatóval és a hozzá kapcsolt pótkocsival, amikor a kereszteződéshez ért, az elsőbbségadás kötelező jelzőtábla ellenére nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról, Jánosmajor felől az M6-os autópálya irányába haladó személygépkocsinak. A baleset következtében a gépkocsi három utasa életét vesztette, a sofőr pedig súlyosan megsérült.

Rosszkor előznek és dudálnak

– Vannak helyzetek, amikor a kombájnnal kénytelen az ember kimenni a közútra, ilyenkor nagyobb figyelemmel vezetjük a járművet – mondta az egyik bátaszéki gazdálkodó. Sajnos a tapasztalat az, hogy vannak türelmetlen autósok, ránk dudálnak, és lehetetlen helyzetben – például kanyarban, vagy amikor szemből érkezik egy másik autó – elkezdenek előzni. Egy ekkora géppel nem könnyű megállni vagy lehúzódni az útról.

Ugyanakkor az autósok is tudnák sorolni a sérelmeiket, hogy figyelmetlenül kanyarodik ki a traktoros a főútra, sarat hord fel, szóródik a szállított rakomány.

Már idén is történt több tragédia

Idén júliusban áramütést szenvedett és meghalt egy permetező traktor vezetője Letenyén. a nagykerekű jármű permetező rúdja hozzáért a magasfeszültségű kábelhez. Amikor a 62 éves letenyei férfi ki akart szállni a traktorból, megrázta az áram.

Áprilisban pedig tizennégy személyt kellett kórházba szállítani, miután ammónia jutott a levegőbe egy kisvárdai üzem egyik helyiségében. Az érintettek égő, kaparó torokfájdalomra és köhögésre panaszkodtak, de szerencsére rövid időn belül el is hagyhatták a kórházat. A súlyos ammóniamérgezés egyébként tüdőkárosodást és akár halált is okozhat, így szerencse, hogy nem történt nagyobb tragédia.

Februártól új jogszabályváltozás van érvényben

Sajnos a múlt év sem telt el tragédia nélkül, összesen kilencen vesztették életüket mezőgazdasági munkavégzés során. A hatóságok is egyre komolyabban veszik a biztonságos munkavégzést, amit jól mutat az is, hogy idén februárban megjelent egy új jogszabályváltozás a Magyar Közlönyben (24 és 25/2024. (II.14.) Korm. rendelet). Emellett változik az úgynevezett munkaügyi bírság alsó határa is, mégpedig 30 ezer forintról 150 ezerre, a maximális összege pedig az alkalmazotti létszámtól függően 10 millió forintról 20, illetve 25 millió forintra emelkedik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!