Vezetőváltás

2024.07.18. 20:00

Tapasztalt szakember váltotta az RHK Kft. leköszönt ügyvezető igazgatóját

Dr. Kereki Ferenc tizennégy év után átadja a stafétát. Utódja Nős Bálint lett az RHK Kft. élén.

Révészné Hanol Erzsébet

Vezetőváltás történt a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Kft.-nél. Erről így írnak a társaság honlapján: „amikor egy vállalatnál az utódlás kérdése kerül előtérbe, a vezetői készségek, a szakmai tapasztalat és a stratégiai látásmód kulcsfontosságú szempontok. A szükséges tudás mellett elengedhetetlen a vállalati kultúrában való megfelelés képessége, az irányok ismerése és az innovatív szemlélet is. Az RHK Kft. életében is elérkezett ez a pillanat. Az eddigi leghosszabb ideig – tizennégy évig – regnáló ügyvezető igazgató, dr. Kereki Ferenc átadta a stafétát a 250 munkavállalót számláló társaság vezetését Nős Bálintnak, a cég volt stratégiai és műszaki igazgatójának, még inkább teret biztosítva képességeinek kibontakoztatására.”

Dr. Kereki Ferenc tizennégy évig állt az RHK Kft. élén
Dr. Kereki Ferenc tizennégy évig állt az RHK Kft. élén
Forrás: RHK

A volt igazgató döntését az Energiaügyi Minisztérium is támogatta, így 2024. június 1-jétől van új vezetője az ország egyetlen olyan vállalatának, mely a radioaktív hulladékok elhelyezéséért, a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolásáért, a nukleáris üzemanyagciklus lezárásáért, valamint a nukleáris létesítmények leszereléséért felelős.

Dr. Kereki Ferenc nyugodt szívvel adja át a vezetést

– Úgy gondolom, hogy a menedzsment egyik kulcsfontosságú hivatása, hogy a munkavállalók fejlődjenek. Nős Bálint eddigi életútján végigtekintve, tökéletesen tetten érhető ez a felfelé ívelés. Határozottan örülök a döntésnek mind szakmai, mind emberi szempontból. Egy távozó vezető számára – főként, ha figyelembe vesszük, hogy az RHK Kft. nemzeti érdekeket képvisel – egyáltalán nem mindegy az utód személye. Nyugodt szívvel adom át a megbízatást – hangsúlyozta dr. Kereki Ferenc.

A volt ügyvezető igazgató 2010 óta állt az RHK Kft. élén. Irányítása alatt számos megvalósult projektet és innovációs programot vitt véghez a társaság. Tevékenysége nem csupán az operatív feladatok navigációját jelentette, de jelentős szerepet töltött be a cég projektjeinek szakmai előrehaladásában úgy a már üzemelő tárolókat, mint a kutatási helyszínt tekintve. Innen lehet és kell tovább építkezni.

– Az alap, amelyet kaptam, minden tekintetben sziklaszilárd. A szakmaiság messzemenőkig való képviselete mellett szeretném, ha még több tekintet szegeződne arra a munkatársi gárdára, amely a szervezet igazi és megkerülhetetlen energiáját összpontosítja napról napra. Biztos vagyok abban, hogy az ő további elfogadásuk, elismerésük, növelheti az igényeik még teljesebb körű kielégítését, és ez a közös eredményeinkre pozitív befolyással lesz. Elengedhetetlen a kötelezettségeink maradéktalan teljesítése, de az odáig vezető folyamatok és benne az ember láthatóvá tétele, azt hiszem, igazán lényeges – fogalmazott Nős Bálint.

Nős Bálint korábban a cég stratégiai és műszaki igazgatóságát vezette
Nős Bálint korábban a cég stratégiai és műszaki igazgatóságát vezette
Forrás: RHK

Nős Bálint több mint húsz éve dolgozik a cégnél

Az újonnan kinevezett ügyvezető igazgató 2002-ben érkezett az RHK Kft. elődcégéhez, az RHK Kht.-hoz, rögtön a Budapesti Műszaki Egyetem „iskolapadjából”, ahol mérnök-fizikusként végzett nukleáris technika szakirányon. Kezdetben a radioaktívhulladék-tárolók biztonsági értékelésével, hulladékátvételi kritériumok származtatásával és a nukleáris üzemanyagciklus zárásának kérdéseivel foglalkozott. A sugárvédelem területén szerzett tapasztalatai eredményeként 2004-ben sugárvédelmi vezetői kinevezést kapott. Közreműködött a Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló létesítésének előkészítő szakaszában a radioaktív hulladékok átvételi rendszerének kialakításában, illetve a sugár- és környezetvédelmi ellenőrző rendszer koncepciójának kidolgozásában.

A cég stratégiai és műszaki igazgatóságát 2014-től vezette, melynek irányítását dr. Molnár Balázsnak adta át. Abban pozícióban többek között a stratégiai területekért felelt, illetve aktív szerepet vállalt a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek kezelésével foglalkozó magyar Nemzeti Politika és Nemzeti Program kidolgozásában. Kiváló szakmai kapcsolatokkal rendelkezik nemzetközi szinten is. Tudását, tapasztalatát egyebek mellett a számos hazai és nemzetközi fórumon tartott előadása, valamint több publikációja is igazolja.

A tudomány és a hit nem zárják ki egymást

– A munkámat tekintve alapértéknek tartom a tudományos igényességet, a szakmai alázatot, és amit első főnökömtől, Buday Gábortól elsajátítottam: a kollégák közti szinergiát. Fontos meghallgatnunk és megértenünk egymás szempontjait, így közösen többek leszünk. Véleményem szerint a kulturált szakmai viták előre visznek és hiszek a jó kompromisszumokban. A jó szakember számomra egy olyan komplex kifejezés, amely nem korlátozódik csupán a feladat elvégzésére, a „hogyan”-nak is központi szerep jut. A mi területünkön nélkülözhetetlen az is, hogy figyeljünk másokra, hogy folyamatos kitekintéssel éljünk nemzetközi szinten is. Ez a tudományos érdeklődés azért fontos, hogy a radioaktívhulladék-kezelésben élen járók tapasztalatait megismerjük, beépítsük, illetve, hogy mi is megmutatkozzunk – mutatott rá az ügyvezető igazgató.

Ám műszaki tudományok terén tevékenykedő emberként mégsem csak a rációra hagyatkozik. – Nagyon szeretem vizsgálni a világunk azon jelenségeit, amelyek racionális megközelítésben kevésbé értelmezhetők. Fontos az észszerűség, de látni vélem határait. Hiszem, hogy a tudomány és a hit nem két egymást kioltó terület, hanem tudnak – és sok gondolkodóban – akarnak is kéz a kézben járni. A cél szerintem a szintézisre való törekvés. A mindennapjaim része az erős hit, mely által a számomra helyes fényben látom magam előtt az utat és kitágult látószöggel tudok gondolkodni, cselekedni, élni. Tudom, hogy az új feladatköröm betöltéséhez is segítségemre lesz ez a fajta szemlélet, mert ahogy eddig is, a feladat mellé erőt is kaptam – foglalta össze Nős Bálint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!