Szüret

2024.08.16. 15:20

Az elmúlt tíz év második leggyengébb almatermése az idei

Mauthner Ilona

Az idei almatermés jócskán alulmúlja a tavalyi 472 ezer tonnát, várhatóan 330 ezer tonna (plusz-mínusz 10 százalék) lesz a szüretelhető mennyiség – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet. 

almafa-almatermés
Illusztráció: Getty Images

Az országban 45 ezer hektáron, ebből Tolna vármegyében 250 hektáron termelnek almát, zömében Lengyel, Kisvejke, Györköny, Dunaföldvár, Bátaszék és Szekszárd határában. Az alma nagyon népszerű gyümölcs hazánkban, alig akad olyan kert, ahol legalább egy fa ne teremné ezt a gyümölcsöt.

Felfelé húzhatja az árakat a piac

Idén az elmúlt tíz év második leggyengébb hazai termése várható a 2022-es 280 ezer tonna után. Sok függ még az időjárástól, a ténylegesen betakarítható mennyiséget az határozza meg majd. Az étkezési alma termése kismértékben marad el a tavalyi szinttől, az ideiből 90-100 ezer tonna kerülhet a piacra. Az ipari alma terméscsökkenésének mértéke jóval nagyobb, 230-240 ezer tonnára számítanak a szakemberek. A lengyelek, az osztrákok és a csehek intenzív érdeklődést mutatnak a magyar étkezési alma iránt, ami felfelé húzhatja az árakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!